Dlouhotrvající zhoršení vidění po kapkách

Dobrý den. Třetím dnem beru na zánět slzného kanálku/váčku (oteklé a zarudlé pod okem, slzení momentálně vymizelo, bolest již jen mírná; k proplachu nedošlo) antibiotika/kapky Maxitrol, šestkrát denně. Asi před dnem jsem začala vidět hůř na dané oko (na dálku) než je obvyklé. (Za zmínku stojí, že díky uvedenému dávkování "šest krát za den" jsem omylem brala kapky první dva dny každé 2,5 hodiny, krom noci - tj. šest krát "denně".) Mám kapky okamžitě přestat brát? (Kapky tentýž značky jsem brala kdysi na druhé oko, nicméně čtyři krát denně a po výplachu.) Mám okamžitě zajít za svým očním lékařem? (Popřípadě i na oční pohotovost?) Může to vyvolávat zánět? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z toho nepoznám, zda jste si léčbu naordinovala sama nebo je indikována oftalmologem. Jestli je to prvně uvedená situace, tak navštivte oftalmologa. U druhé uvedené situace je předpis Maxitrolu většinou 5-6x denně. A mírné zhoršení (zamžení) vidění je jedním z nežádoucích účinků a porada s odborníkem by byla také na místě. V některých jedinců může vést užívání Maxitrolu ke zvýšení nitroočního tlaku, což je také nutné vyšetřit.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: