Dna?

Dobrý den, je mi 36 let, mám sedavé zaměstnání, trpěl jsem obezitou (při výšce 176cm jsem vážil 110kg - za poslední 3 měsíce jsem shodil cca 19kg, plánuji ještě cca 10kg). Moje praktická lékařka, která je zároveň revmatoložkou, mi na základě laboratorního krevního testu diagnostikovala dnu (krevní test byl prováděn na základě bolesti levé nohy - lýtka - kde nakonec ultrazvukové vyšetření prokázalo trombózu - jsem léčen Pradaxou 1-0-1 po dobu 3 měsíců + přípravkem na posílení cév ve stejném dávkování - jméno si nepamatuji). Nyní k dotazu: dnu mi moje lékařka začala léčit Purinolem + doporučenou dietou. Tu bohužel dodržovat nemohu, jsem odkázaný na závodní jídelnu a aktuální nabídku běžných jídel. Žádné problémy provázející dnu nemám, nemám nateklý kloub na noze, záchvaty atd. Otázkou tedy je, zda diagnostika případně předepsaná/doporučená léčba je správná a nezbytná. Nerad bych se zbytečně krmil léky na něco, co mě natrápí navíc za situace, kdy je pro mě nemožné dodržovat doporučenou dietu. Předem díky za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je alibistické tvrdit, že dietu držet nemůžete, určitě by byla možnost nošení jídla z domova. Bohužel většina lidí řekne, že dietu držet nemůže. Netuším absolutní hodnotu kys. močové ve Vašem těle, ale purinol bych Vám nasadila také - a pokud nebudete držet dietu, tak ve vyšší dávce. Bolavý palec je až akutní záchvat dny, ale i v klidném stavu dělá s tělem zajímavé proměny, které určitě nejsou k dobrýmu. Ono je celkem jedno, co si říká doktor, tělo je Vaše a Vy se o něj musíte starat, bohužel jste hrozně mladý, takže máte spoustu času na jeho poškozování. S pozdravem MM

MUDr. Martina Míchalová
MUDr. Martina Míchalová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: