Dna

Dobrý den, rád bych věděl které potraviny při dně nemohu bezpečně užívat se zaměřením na plody a kořeněnou zeleninu, vše v syrovém nijak nespracovaném stavu. V některých článcích se udává nevhodnost červené řepy, která má obsah purinů 5. Pokud jsou něktré nízko purinové potraviny navhodné, jaké je prosím další kritérium pro posouzení nevhodnosti dané potraviny? Dále se uvádí škodlivost drceného pepře. Jaká složka v něm obsažená škodí? Děkuji. Rano

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ze stravy se doporučuje úplně vyloučit potraviny s obsahem 150-800 mg a více purinových látek (vnitřnosti, ledvinky, játra, slanečci, sardinky, tresčí játra, drobné ryby, extraktní látky z masa – masové šťávy, mladá drůbež, uzeniny, mořské ryby, sardelky, hrách, čočka, fazole, špenát, chřest, zelený hrášek, fíky, čokoláda, silné kakao, silný ruský čaj, káva, alkoholické nápoje, koření – pepř, paprika, nové koření, tymián, muškátový květ, muškátový oříšek, bobkový list, zázvor) a omezit potraviny se středním množstvím purinových látek 50-150 mg (maso jen vyjímečně, ne mladá masa, tuky, olej, máslo, margaríny, mléko a mléčné výrobky všechny druhy mimo pikantních sýrů, zelena všechna mimo zakázané druhy, ovoce všechny druhy mimo fíků, koření – petrželová nať, majoránka, pažitka, kmín, kopr). Při stabilizaci onemocnění lze rozšířit jídelníček o malé množství masa, sladkovodní ryby. Uvedená čísla jsou v mg /100g potraviny, což je důležité mít na paměti. Proto doporučuji např. na koření, která jsou konzumována v nepatrném množství pohlížet právě v tomto zmíněném kontextu.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: