Dna v mladém věku??

Dobrý den, mám dotaz ohledně svého, poměrně vleklého problému. Loni v létě se mi stalo poprvé v životě, že mi bez úrazu a "bezdůvodně" otekl a bolel kloub na palci levé nohy. Ten úplně první kloub mezi články prstu, ne ten větší. Vzhledem k tomu, že s každou "blbostí" nelítám po doktorech jsem tomu nepřikládala nějakou vážnost, bylo to bolestivé, ale zase ne tolik, aby se to nedalo vydržet. Přešlo to asi za dva dny. Letos se mi stalo úplně to samé, ale v několikanásobně horší podobě. Palec začal bolet v kloubu před třemi dny, přes noc se to ještě zhoršilo a ten den v práci (12 hodin ve stoje) jsem myslela, že bolestí zblázním, a to vydržím opravdu hodně. Byl úplně červený, horký a nemohla jsem na něj ani sáhnout, lesknul se a příšerně bolel i v klidu, silou vůle jsem vydržela v práci až do večera, nemohla jsem odejít. Večer jsem pozorovala malinkaté zlepšení. Druhý den ráno (včera) jsem šla ke své obvodní lékařce, která se podívala ze vzduchu a vzdálenosti asi metru usoudila, že to bude rovnou na chirurgii. Pan doktor mě poslal na rentgen, kde se ukázal jen nějaký malinkatý trn, výrůstek na kosti, ale na druhé straně, která tolik nebolela...a poslal mě na krev. Přepisuji výsledky: leukocyty 9,6 ,urea 4,5 ,kreatinin 69 ,kys. močová 320 ,ASLO 139 ,CRP 6,8 ,RF menší než 20 , prý je to všechno v referenčních mezích, ale třeba CRP jsem i při hnisavé angíně měla daleko nižší.....na dnešní kontrole mě moje obvodní dr. ani neprohlédla, měla očkování a prý si výsledky stáhne z počítače. Na chirurgii mě taky nic podrobnějšího neřekli. Nikdo neví, proč jsem měla palec jak zvon jeden den a po roce stejné problémy....kamarádka je zdravotní sestřička a doporučila mi se ještě s někým poradit na internetu, říkala, že je možné, že to byl akutní dnavý záchvat a je už na ústupu...doktoři tomu moc věřit nechtěli, přeci jen jsem na to ještě velmi mladá a u žen je výskyt malý...navíc teda jsem v ten první den, kdy se to "rozjíždělo" měla divný pocit v ústech, takovou jakousi pachuť, byla jsem neskutěčně unavená a podrážděná, ale to připisuji spíš své naštvanosti, že jsem nemohla pracovat jako ostatní, každý krok byl skoro se slzami v očích (jsem prodavačka-květinářka). Večer jsem měla lehce zvýšenou teplotu...taky je potřeba asi dodat, že jsem před 6-ti lety prodělala zánět ledvin, mám menší problémy s moč.měchýřem (časté chození na wc i při malém obsahu moči mám akutní potřebu jít na záchod), ale to jsem ještě nikde neřešila...musela bych totiž lítat po doktorech každý týden...občas mě jakoby "tlačí" ledviny, ta bolest, která byla kdysi při tom zánětu je dost podobná - bolí mě konec žeber buď jen napravo, nebo na obou stranách. Trvá většinou ne moc dlouho. A ostré píchání v podbřišku, nebo okolo pupku vystřelující bolest, která vždycky trvá pár vteřin a přestane....to už ani nepočítám, to je na denním pořádku. Nikdy se neukázalo nic v moči, ani kultivačně, žádné baktérie, prostě nic.....jen se to váže na období po různých oslavách, večírcích apod. Já měla větší extempóre s alkoholem minulý týden na firemním večírku, jsem zvyklá (téměř "odkojená") na slivovici (pocházím z malé vesnice) a den před tím jsem měla k obědu hovězí vývar s játrovou rýží a kuřecí plátek zapečený s balkánským sýrem a ta omáčka byla příšerně slaná...jím hodně masa, miluju luštěniny, vnitřnosti, zabijačku doma máme dvakrát do roka a sice mi to nikdo netipuje, ale vážím při 170 cm 96 kg. Mám těžké a pevné kosti (mi kdysi říkala dětská dr.), taky jsem nikdy neměla nic zlomeného. Netrpím moc na žádné nemoci, jediné, co se mě celý život drží, jsou opakované (někdy jednou, někdy vícekrát za rok) angíny, které jsou poměrně silné. V dětství jsem mívala velmi často zánět průdušek (lázeňská léčba) a atopický ekzém, který časem sám vymizel. Alergická jsem byla na staphyloc.aureus a rozotče, ale neléčena a už déle jak dva roky jsem na testech nebyla.... Moc vás prosím o zvážení, co by s tím palcem mohlo být. Nejsem doktor, nechci nic přivolávat, ale taky nechci aby se mi to vracelo každý rok s negativními výsledky krve, z kterého všichni usoudili, že mi nic není a tečka...a za pár let musela řešit, že mi ten palec ztuhne a já ho neohnu už vůbec....to bych radši přistoupila na to, že se na to fakt někdo pořádně zaměří, pošle mě na vyšetření a zjistí jestli tohle všechno spolu nějak souvisí...proto jsem se obrátila na vás. Nemám čas lítat po doktorech, když se stejně nikdy na nic nepřijde. A chtěla bych svou práci, byť fyzicky náročnou (po roce a půl mi začaly praskat drobné žilky na nohách, ale to kolegyním taky...) vykonávat opravdu co nejdéle...vždyť je mi teprve 25 let. Předem moc děkuji za odpověď a omlouvám se, že je to takový sloh, ale nedá se to zkrátit...když to má mít smysl. Přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, může se jednat jak o akutní dnavý zánět, tak i o jiné revmaticé onemocnění. Doporučoval bych proto neodkládat návštěvu u lékaře. Každopádně bych ale doporučoval i zhubnout a změnit životosprávu, nadváha totiž vede k mnoha zdravotním obtížím. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: