Do kdy je snížená účinnost antikoncepce

Dobrý den, můj zubní lékař mi po zákroku předepsal Augmentin. Doktorka mi řekla,že tyto léky snižují účinnost hormonální antikoncepce ( Dienille). Antibiotika byly nasezeny 5.2. a 7.2. jsem si vzala poslední tabletku HA a začala týdenní pauzu. Doktorka mi řekla,že se musím MINIMÁLNĚ 14dní nového cyklu chránit ještě i jinak, protože je účinnost hormonální antikoncepce snížená. Odkdy jsem byla/ budu chráněná? Byla jsem chráněná již během další 7mi denní přestávky v braní HA nebo se to minimálně vztahovalo na delší dobu? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Penicilinová antibiotika skutečně mohou snižovat účinnost hormonální antikoncepce a během jejich užíváni se doporučuje další ochrana ( kondom, spermicid ). Snížení účinku je však pouze během užívání antibiotik a maximálně den po jejich vysazení. V ostatních dnech jste normálně plně chráněna.

MUDr. David Neubert
MUDr. David Neubert

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: NEUMED gynekologická ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Rakovina plic a CHOPN: rozdílné choroby se stejnými příznaky
Články: Rakovina plic a CHOPN: rozdílné choroby se stejnými příznaky
Plicní nádory jsou smutným...
Zase horečka? Zbavte se jí pomocí homeopatik
Články: Zase horečka? Zbavte se jí pomocí homeopatik
Horečka není nemoc, ale...
Angina pectoris
Články: Angina pectoris
Angina pectoris je označení...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Crohnova choroba: braňte se nedostatku vitamínů!
Články: Crohnova choroba: braňte se nedostatku vitamínů!
Následkem poškození...
Poznejte signály, které pomohou odhalit nemocné srdce
Články: Poznejte signály, které pomohou odhalit nemocné srdce
Srdeční onemocnění jsou...
Očkování proti klíšťové encefalitidě
Články: Očkování proti klíšťové encefalitidě
Ideálním způsobem prevence...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Roupy
Články: Roupy
Roupy, oxyuriáza neboli...
Otěhotnění po antikoncepci může i nemusí být problém
Články: Otěhotnění po antikoncepci může i nemusí být problém
Patříte mezi ženy, které...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: