Doba a způsob léčby

Dobrý den,jako pacientovi s kožně-kloubní SLE mi byly letos zjištěny rizarthroza a dle posledního RTG esovité vybočení bederní páteře (esovitá skolióza), výraznější v její dolní části směrem doleva (sinistroskolióza). V celé bederní páteři jsou snížené meziobratlové prostory – nejvíce v přechodu mezi bederní páteří a kostí křížovou - o 80%. Pravý kyčelní kloub je v podstatě bez nálezu, vlevo osteoartróza II. stupně . Momentálně jsem pro trvalé bolesti LS páteře od 8.6.2015 v pracovní neschopnosti,analgetika a infuze mi musely být vysazeny pro alergii (velké otoky DK).Od 3.7. do 17.7. chodím na RHB (parafín,elektroléčba,cvičení),bolesti nadále v menší či větší míře přetrvávají po celou dobu.Po RHB a trvalém domácím cvičení prý by se obtíže měly zmírnit či ustoupit.Pro případný operační zákrok ještě situace nenastala. Chci se zeptat,zda mám ustoupit tlaku nadřízené,v tomto stavu ukončit PN a nastoupit do zaměstnání nebo zda je zde důvod pro pokračování PN.Pracuji v supermarketu(vybalování zboží,přestavba regálů...),kde je poměrně velká zátěž na záda i kyčle,zboží,se kterým manipulujeme, mívá nezřídka i přes 20 kg. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, postižení páteře vzniklo na podkladě degenerativní, revmatické choroby. Tato choroba postupně zvyšuje tíži degenerativních změn páteře. Vaše páteř postupně nebude schopna vydržet větší zátěž, takže i přes jakoukoliv léčbu budete relativně bez obtíží v klidu a lehké zátěži. Takže jakákoliv fyzicky namáhavá práce pro vás není vhodná.

MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.
MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.

Specializace: Neurochirurgie
Pracoviště: Neurochirurgická klinika FN a LF UP Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: