Doba rekonvalescence

Dobry den, omlouvam se za nepresne udaje. Doplnuji, uraz se stal 25.1.2016, diagnoza S8280, Maisonneuve fracture, prave hlezno. Operace probehla ten samy den. Kopiruji puvodni zmeni dotazu a dekuji. Dobry den Vam preji. Koncem ledna jsem uklouzla na ledu a toto se mi prihodilo. Mohu se prosim optat, jaka je prognoza, a zhruba doba rekonvalescence. A samozrejme da se ocekavat nejake omezeni v chuzi? Jsem maminka malych deti (35let, 170cm, vaha 55kg do teto doby aktivni) a "potrebuji" byt fit. Jiste chapu, ze kazda zlomenina a kazdy pacient je unikatni. Presto budu velice rada za Vas nazor, uz jen vzhledem k tomu, ze osetrujici dr. rikal, ze jsem si nohu zlomila nejhure jak jsem mohla. Mnohokrat Vam dekuji a jsem s pozdravem. Jana PS: prvni den po operaci jsem zacala uzivat Wobenzym 3x5, po 10ti dnech snizeno na 3x3. Prvni RTG hlezna: Vicefragmentova fraktura stredni tretiny diafyzy fibuly s dislokaci periferniho fragmentu asi o siri kortikalis tibioventralne, interfragment vel. Asi 62x7mm dislokovan temer o siri kosti dorsalne. Abrupce tibkialniho kotniku s posunem odlomeneho fragment medialne, abrupce zadni hrany tibie s dislokaci odlomeneho fragmentu lehce proximalne. Druhy den po operaci RTG: KO, SF stav po osteosynteze fraktury vnitrniho kotniku a fixaci mezi tibii a fibulou, postaveni dobre, kovy bez uvolneni, odlomeni zadni hrany ribie s drobnym posunem kranialne. Okrajove zachycena fraktura diafyzy fibuly s posunem ventralne a drobnym zkracenim. Fraxiparine 0,4 po dobu 5tydnu, fixace 5 tydnum pak kontrplni RTG bez sadry Vyjmuti suprasyndesmal fixace 8ty od oper. Mozno v ambul programu v lok anestezii. 12ty den vyjmnuti stehu a tento popis: Fractura Maissneuve I.dx. subj. afebrilni Obj. P hlezno s klidnymi suturami, otok mirny, cetne resorbujici se hematomy, bez. Bul, periferie PDK bez neurovaskul. Deficit Th: dez, stehy ex, sadrova dlaha zpet a dotoceni

Odpověď odborníka:

Jistě se jedná o závažnější poranění hlezna , linie zasahují do kloubu. Dle vašeho popisu je postavení dobré. Tyto zlomeniny se dobře hojí. Na místě je zahájení pohybové léčby na rehabilitaci pro dosažení dostatečné hybnosti hlezna, chůze o berlích se zátěží do 10% pokud operatér neřekl jinak. Předpoklad plné zátěže končetiny cca do 2-3 měsíců od operace, postupně Omezení v chůzi nemusí být žádné, omezení hybnosti hlezenného kloubu je možné, dosažení plné hybnosti, plné funkce hlezenného kloubu postupněji a jistě až po úplném odstranění kovového materiálu. Většinou po 10-14 měsících Jinak dle stavu hlezna, rtg známek hojení a výsledku RH. Na stav dle popisu bych se díval optimisticky. Z léků především vápník a vitamin D Jistě dle operatéra ordinován Fraxiparin.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: