Poradna lékaře

Dobrý den mam takovy problem který trvá už dlouho asi zhruba 6 až 7 měsicu mám problemy se spanim někdy usnu rano a spim jen hodku a nebo nespim vubec a to se potom nedá vydržet jsem potom nervozni vybušna a podobně nemohu se tohoto problemu zbavit a do toho mi trapi bolest hlavy někdy se to da vydržet že si nemusim brat žadny prašek ale někdy se to zas neda vydržet a musim si vzit ibalgin myslite že by to mohlo byt tim že malo spim? ja pravě nechci brat prašky na spani a mam z toho i docela strach co byste mi poradila? myslite že by se to mohlo i vic zhoršit? přitel mi pořad řika at jdu s tim k doktoru že mi to muže zničit poradte mi nevim si rady

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, paní Renatko. Určitě je na místě Váš problém řešit, a to co nejdříve. Existuje mnoho příčin, které se mohly podílet na vzniku Vaší nespavosti. Mohl to být nějaký stresující zážitek, změna zaměstnání, partnera, atd., tedy cokoliv, co Vás nadměrně stresovalo, ale nemusí tady být ani žádná zjevná příčina. Bolesti hlavy můžou /ale nemusí/ být důsledkem nedostatečného osvěžení spánkem. Měla jste bolesti hlavy i předtím? Určitě bych ze všeho nejdříve navštívila praktického lékaře, který může předepsat léky na spaní - nebenzodiazepínové hypnotikum, které budete užívat přechodně. Někdy se nespavost zafixuje a přetrvává i v období, kdy již event. stresor /příčina stresu/ pominul. Dále doporučuji dodržovat spánkovou hygienu: 1. do postele uléhat až ospalá, 2. postel užívat pouze ke spánku a milování, 3. pokud nelze usnout do 30 min, vstaňte, jděte do jiné místnosti, věnujte se nějaké činnosti, nedívejte se na TV, 4. Vstávat denně ve stejnou dobu, 5. Minimalizovat v ložnici hluk a světlo, ideální teplota je 18-20 st.C, 6. Nepít kávu, černý, zelený čaj, kolu 4-6 hod. před ulehnutím, omezit je i přes den, 7. Nekouřit před spaním a v době nočních probuzení, 8. Nepít před spaním alkohol, do postele – jako za volant, 9. Vynechat večer těžká jídla, 10. Cvičit pozdě odpoledne, ale max. 4 hod.před ulehnutím./. Dále bude na místě dovyšetření bolestí hlavy /na neurologické ambulanci/. Držím Vám palce. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: