Poradna lékaře

dobry den pane doktore chtěla bych vědět co znamena osteochondroza plotenky l5/s1.drobne ventral i dorsal.osteofyty l5/s1 ,incip. deform. spondyloza l pateře. rfl.c5/8+ sym, pji0, rfl,l2/s2+ sym. dorsalní a oboustrané foraminasi prutrse plotny l5/s1, bez tlaku na durální vak či kořeny v kanale.ale se zužením obou foraminasi o 1/4 prusvitu . st.p.hemilaminectomii l5 1.dx.s.přetažením duralniho vaku dorsalně a doprava pooperačnímy adhezemi do kterych je zavzat i kořen s1 1.dx děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, mohu Vám odpovědět pouze stejně, jako ve Vašem minulém dotazu, pouze zmiňujete navíc neurologické vyšetření, jehož výsledek je zcela normální. Na MRI jsou popisovány poměrně nevýznamné degenerativní změny bederní páteře, za zásadní lze ale považovat nález v segmentu L5-S1, kde již došlo k operaci, jejímž následkem jsoje jizvení v páteřním kanálu, které do sebe zavzalo i nervový kořen S1 vpravo. Pokud tedy máte bolesti zadní strany stehna a lýtka vpravo, je to stav odpovídající nálezu v segmentu L5-S1. Primární léčba nálezu na bederní páteři je konzervativní (RHB, obstřiky, analgetická terapie), medicína bohužel disponuje pouze omezenými možnostmi, jak chirurgicky vylepšit stav v segmentu L5-S1, při selhání konzervativní léčby by byla ke zvážení stabilizace L5-S1 (transpedikulární fixace + metody PLIF/ALIF), avšak tato operace takřka jistě 100% obtíže neodstraní, pouze by je mohla zmírnit.

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x