Byla jsem na v...

  • Dotaz od: dagmar hřešilová
  • Publikováno: 12.3.2008
  • uLékaře.cz

dobrý den, byla jsem na vyšetření na ORL, protože se mi neustále tvořil v nose zelený sekret a také mě pálilo v nose, třeba při cvičení v tělocvičně nebo na plese, kde bylo hodně lidí nebo když sem v zakouřené místnosti. Doktorka mi udělala výtěr nosu a předepsala pamycon a také xyzal. Po týdnu vyšlo z výsledků výtěru najevo, že se jednalo o nějakého zlatého streptokoka na dva křížky. Doktorka mi řekla, že pamycon už mám a mám na dále také užívat xyzal. Můj velký problém ale jev tom, že ho nesnesu. Když sem si ho vzala jednu tabletu večer, spala sem jako dřevo celou noc a ráno sem se nemohla probrat a celý den sem byla naštvaná, mrzutá a zlá a jakoby vykolejená. Když sem si pak druhý večer xyzal nevzala, druhý den sem byla v pohodě. Pak sem to opět zkusila s xyzalem a nepříjemný den se opět opakoval. Protose chci zeptat, jestli je možné abych měla takovou nesnášenlivost na tento lék. Doktorka trvá na tom abych ho teď po dobu jednoho měsíce brala, ale já nechápu proč, kdyžmi nebyla přece diagnostikovaná žádná alergie. Bojím se, že za měsíc ze mě bude úplná troska. Prosím, poraďte mi co dělat. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Xyzal je antihistaminikum, které pomáhá oplasknout sliznice i v případě, že nemáte alergii. V případě netolerance ho ale samozřejmě neužívejte. Můžete však také vyzkoušet jiný preparát podobný Xyzalu, například Zyrtec, je ovšem možné, že nežádoucí účinky budou velmi podobné. Pokud se po Pamyconu váš stav nezlepší, bude vhodné provést vyšetření vedlejších nosních dutin k vyloučení jejich chronického zánětu, endoskopické vyšetření nosní dutiny a případně cílené přeléčení antibiotiky podle výsledku kultivace.

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: