Chtěla bych se ...

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat na rýmu,která by normálně měla trvat 7 dní.Já ji normálně mívám14 dnů..Mám ten problém.Když má rýma přijít škrábou mne uvnitř šíleně dutiny,mezi ůsty-nosem prostě v hlavě.Těžko popsat.Škrábou,fikají,škubou- prostě dost bolí.Nepomůže žádný sprai,nebo nevím možná fakt už který.Beru na tlak Lozap H,sezónní alergie-kýchání,svědění nosu-atd.obvyklé ůkazy -květen až asi červenec-srpen.Používám sprai se slanou vodou na očistu dutin i během roku,zodac,ročně vakcíny.Alergie se mírně níží. Ale k té rýmě.Nevím jak zvládnout prvotní bolest,Asi před 5 týdny mi opět začla taková rýma,cítila jsem jak vše uvnitř puchne.Vzala jsem si do nosu mukoseptonex na dezinfekci od šíleného škrábání v nose,jedna kapka do každé dírky a málem to se mnou seklo,málem jsem se doslova vyvrátil-točení hlavy,bušení atd.Po 2 dnech mi začal puchnout obličej,nateklo mi i pravé víčko.Druhý den jsem začala mít potíže s pitným režimem-snažím se ho normálně dost dodržovat.Nedostala jsem za den do sebe víc než půl hrnku,a cítila jsem jak se vše ve mne zastavilo-ani napít ani....Odpoledne MI MOJE DOKTORKA PŘEDEPSALA SUMAMED 500mg na zánět dutin.Ibalgin zakázala,že to může být alergická reakce na něj.Místo něj mi něj mi dala MESULID.Odpuchávala jsem skoro celý týden.Rýma ta nejhorší trvala i se sekrecí 10 dnů pak začala ustupovat.Zůstala jsem ještě doma na nemocenské,rýma zmizela,ale zůstala bolest na čele-jakoby ucpané dutiny,i tlak za nosem.Po návštěvě nosního jsem dostala papír,dutiny čisté,krk mírně prosáklý.Lékař mi dal na to PREDNISON na 10dnů každý den 1 tableta,a sprai NASONEX 2*dennně.2 dny po návštěvě nosního lékaře a užívání léků se objevila opět dost protivná hustá rýma teplota 37,8 ,která každým dnem klesala,dnes 8denprednison,rýma ráno.během dne-rýma mírná, bolest za nosem, ale už vážně nevím co dál.Rýma měsíc.Nemám čich,vím že se to opět spraví ale trvá to už měsíc.Sedimka(asi) na začátku 18,teď v pořádku.Prý tedy nějaká viróza.Prosím moc o radu co na začátku takového infektu dělat.Jak se zbavit bolesti.Ibalgin si nemyslím že jsem na něj alergická,vezmu si jej kolikrát od bolení hlavy a nic.Zkusila jsem si jej vzít od bolesti po delším odeznění opuchnutí a nic.Ale jelikož to není poprvé opuchnutí při začínající infekci,Domluvila jsem se se svojí lěkařkou na test alergii na léky.Alergie na potrviny-opravdu minimální.Děkuji za radu-Jak posílit imunitu nosních dutin,jak se zbavit bolesti při rýmě-sprai - typu sanorin atd. používám až když musím,tj.raděj vůbec: při 14 denní rýmě pak nevím kdy mi uvnitř nos zpuchne rýmou či sprejem.Děkuji moc

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Váš problém s rýmou a dutinami je komplikovaný - míchá se zde alergie s infekční rýmou, navíc může být přítomna alergie na léky (pozn.Ibalgin může způsobovat otok, počkejte raději na výsledek vyšetření, než ho budete znovu užívat). Jelikož jste již vyzkoušela mnoho léčebných postupů proti rýmě, lze pouze navrhnout další možnosti pomoci, které mohou, ale také nemusejí zabrat. V první řadě je však nutné, abyste pokud možno vždy informovala svého lékaře, když Vám podaná léčba nepomáhá (= nečekejte 8 dní, pokud máte teploty a rýma se změnila, ozvěte se po 2 dnech nejpozději). Píšete, že jste alergička. V takovém případě může škrábání v nose i při infekční rýmě souviset s přecitlivělou sliznicí, i když není "alergická sezóna". Proto by mohlo pomoci každou rýmu hned od počátku pokrýt léky proti alergii - Zodac/Nasonex - domluvte se s Vaším lékařem. Také pomáhá zvlhčit sliznici, kromě spreje do nosu lze s výhodou použít nosní mast (Vitella, Pinosol - pozor, ta je bylinková, chladivá!, Vitazulen - pozor, obsahuje extrakt z heřmánku!), maže se na nosní vchod. Posílení imunity nosních dutin - existují přípravky podporující imunitu v dýchacích cestách, opět se o nich poraďte s Vaším lékařem. Jinak je hlavně třeba rýmě co nejvíc předcházet - chránit si dutiny (nosit čelenku/čepici, mít v teple ruce a nohy). Někdy s onemocněním vedlejších nosních dutin, pokud je bakteriálního původu, souvisí stav zubů. Proto si případně nechejte zuby zkontrolovat a upozorněte zubaře, jaké máte problémy s rýmou. Pokud by se opakovala hustá hlenovitá zelená/žlutá rýma, bylo by dle mého názoru vhodné provést výtěr z nosu, případně krku, a dle výsledku výtěru podat léčbu. Léky na splasknutí sliznice je třeba podat co nejdříve, ale POZOR - pokud máte vysoký krevní tlak, poraďte se o jejich užívání s Vaším lékařem, některé totiž tlak zvyšují.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
 Alergie na slunce – solární kopřivka
Články: Alergie na slunce – solární kopřivka
Nejstarší popis solární...
Nezaměňujte anxiolytika s antidepresivy
Články: Nezaměňujte anxiolytika s antidepresivy
Anxiolytika a antidepresiva...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: