Již jednou jse...

  • Dotaz od: Dana Matejsková
  • Publikováno: 5.6.2008
  • uLékaře.cz

Dobrý den, již jednou jsem se na Vás obrátila a prosila o radu, týkající se mé nespavosti, tento problém ještě vyřešen nemám, jsem zoufalá a nevím, kde hledat pomoc. Před téměř čtrnácti dny jsem složila státní zkoušku z chemie, před sebou mám ještě jednu státnici, a to z biologie, také mám ročního chlapečka, který je v poslední době často nemocný. Asi před měsícem jsem začala špatně spát, usínala jsem pozdě v noci, k ránu se brzy budila, byla jsem neklidná a podrážděná, víkend před státnicemi jsem nespala téměř vůbec, a když už bych usnula, tak mě vzbudil synův pláč....A další noc, kdy už jsem spát mohla (po státnicích, syn klidně spal), tak jsem prostě neusnula, neustále jsem myslela na to, jak bych potřebovala spát, ale ono to nešlo..neumím všechny ty pocity správně popsat....A tak jsem další den vyhledala psychiatra, který mi předepsal Velaxin (1tableta ráno, další týden 1 tbl ráno, 1 tbl večer a na noc 1 tbl Frontinu). Dnes jsem byla na kontrole (po téměř 14ti dnech), pan doktor mi řekl, že mám pokračovat v užívání léků a za měsíc mám jít na kontrolu, a že ta léčba bude trvat nejméně rok! Nemám pocit, že bych potřebovala antidepresiva, dokonce ani nevím, proč jsem dostala zrovna tyto léky, když jsem jen nespala! Je možné, abych léky vysadila? Můžete nějak zhodnotit moji situaci, poradit, co dělat, jestli pokračovat v léčbě touto cestou.....????????Předem Vám mnohokrát děkuji za odpověď!!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na Váš dotaz jsem odpovídal 28.5. Nespavost může být jedním z projevů deprese, anxiozity, a z tohoto důvodu Vám pravděpodobně lékař tyto léky předepsal. Co se týče otázky vysazení léků, to je především na Vašem rozhodnutí a bez vyšetření pouze přes virtuální poradnu Vám skutečně jednoznačnou odpověď dát nemohu. Jak jsem již psal, léčba antidepresivy je dlouhodobá, jejich efekt nastupuje nejdříve zhruba po 3 týdnech léčby, teprve tehdy můžete očekávat nějaké zlepšení. Na druhou stranu se nedomnívám, že byste byla skutečně depresivní, ale spíše že se jedná o kombinaci stresu a úzkosti pramenící ze státních zkoušek, náročnosti péče o Vaše dítě. Velmi pravděpodobně po vymizení stresu ze školy se Vaše potíže upraví. Mým dojmem z Vaší otázky je, že máte k lékům odpor, že jim nedůvěřujete a že je brát nechcete. K tomu Vás nikdo nenutí. Zvládnutí Vašeho problému je především ve Vaší mysli, ve schopnosti relaxace, uvolnění se a podobně. Je možné, že spíše než psychofarmaka by Vám pomohla psychoterapie s nácvikem vhodných relaxačních technik. Můžete tedy místo psychiatra zkusit kontaktovat spíše psychologa.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: