Jsem nyní ve 3...

  • Dotaz od: Eva Rašková
  • Publikováno: 28.6.2008
  • uLékaře.cz

Dobrý den, jsem nyní ve 31.týdnu těhotenství. Před 14 dny jsem si našla přisátá klíště o velikosti 1-2 mm na vnitřním předloktí. desinfikovala jsem následně po odstranění Tee tree olejem, jodisol se uvádí nemá v těhotenství používat. místo začalo za 2 dny svědět a vypadalo jako štípanec od komára. Toto trvalo 3 dny. poté se splaskl a oloupala se kůže. Místo zůstalo červené, ploché, bez svědění o průměru asi 0,5 cm, uprostřed se stroupkem. nepamatuji se, že bych měla někdy takovouto reakci na klíště. Někdy cítím chvlkovou, např. 2 hodinovou únavu nohou nebo rukou (jako ztěžklé). Další problémy nemám, možná to souvisí s pokročilým těhotenstvím. Proti encefalitidě jsem očkovaná. Za jak dlouho je možné provést test na lymskou boreliozu nebo by bylo lepší preventivně nasadit antibiotika? Jak velké je riziko pro plod? Prošla jsem si v těhoenství už docela hodně (krvácení, amnio) a doufám, že mě nepostihne ještě něco dalšího. Moc děkuji za odpověď. Rašková

Odpověď odborníka:

Tato místní reakce po přisátí klíštěte je zcela normální. Vaše obtíže nejsou typické pro boreliosu, ale pokud máte pochybnosti, nechte si udělat krevní testy nejdříve 4 týdny po přisátí. V případě pozitivity je možné v těhotenství léčit penicilinovou řadou, pokud byste měla alergii na penicilin, tak přípravkem ze skupiny makrolidových antibiotik.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: