Mám 4-leté dvo...

  • Dotaz od: Jana Bučková
  • Publikováno: 13.6.2008
  • uLékaře.cz

Dobrý den, mám 4-leté dvojčata, které prodělaly každá dvakrát zánět středního ucha. Chtěla bych se zeptat, jestli můžeme k čištění uší používat spreje typu audispray nebo audiclean i přestože, jim byly uši píchnuté. Jedné zánět praskl sám. V příbalovém letáku je napsané, že se nemá používat po propíchnutí, ale není vysvětleno, jestli nějaký čas po nebo vůbec. Mohla bych dětem takovým čištěním ublížit? Doktor nám zakázal používat k čištění tyčinky s vatou, ale připadá mi, že jakkoliv jinak je čistím, pořád je mají uvnitř špinavé. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Zhruba 7-10 dní po propíchnutí (či prasknutí) uší by se dítě mělo vyvarovat aplikace čehokoli do zvukovodu (včetě např. vody v bazénu či při koupání). Po uplynutí této doby již můžete do ucha dávat i sprej. Existují speciální vatové tamponky do uší malých dětí, které mají jakousi "bambulku" z vaty, která brání průniku tamponu do hloubky a tím ucpávání zvukovodu ušním mazem. Zvukovod uvnitř může být "špinavý", maz má ochrannou funkci a není vhodné ho úzkostlivě stále odstraňovat. Příčinou zánětu středouší není hromadění mazu, ale průnik infekce z oblasti nosohltanu Eustachovou trubicí. Proto hlavním preventiovním opatřením je včasná a dostatečná léčba rýmy (nosní kapky).

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: