Moc děkuji za ...

Dobrý den, moc děkuji za odpověď, zda mohou znaménka bolet nebo brnět. Můj kožní lékař mi řek, že znaménka nebrní. Ukazovala jsem kde zhruba to brnívá ale je to někde mezi znamínkama. Ještě by mě zajímalo, zda jsou rizikovější znamínka vystoupla nebo plochá? J ještě jeden dotaz, když mám vystouplé znamínko vypadá jako bradavice mám ho ale už strašně dlouho nemění tvar a ani velikost zbarvení je tmavě hnědé. Může časem dojít k problému i u tohoto znamínka. A když už by se jednalo o rakovinu, tak bude mě to bolet třena v okolí znamínka a bude kůže mít jinou barvu? A je pravda, že rakovinotvorná znamínka jsou většinou černé, červené a modré barvy? Mockrát děkuji za odpověď. S přáním pěkného dne Monika

Odpověď odborníka:

Riziko se posuzuje podle velikosti - nad 5 mm jsou horší, dále dle barvy - tmavá, nepravidelně pigmentovaná, okrajů - neostré, rozpité a celkového tvaru - jestli je to pravidelné kolečko nebo nepravidelná skvrna. Znaménka vystouplá většinou představují spíše kosmetický problém, ale pokud mají pigment, měla by se také sledovat. Jestliže znaménko bolí, svědí, mění barvu, je zarudlé či naopak s bledým lemem, je vždy lepší ho odstranit a histologicky vyšetřit, než ponechat a dlouhodobě sledovat.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: