Můj dotaz se ...

Dobrý den, můj dotaz se týká opakovaných bolestí břicha a nevolností. V listopadu jsem byla na operaci žlučníku, po které mě upozornili, že pokud potíže přetrvají, bude nutné vyšetřit slinivku. Měsíc po operaci jsem byla na sonu, gastroskopii a koloskopii (přetrvávaly každodenní průjmy, bolesti břicha) - bezvýsledné, jaterní testy byly také v pořádku. Po těchto vyšetření potíže ustaly, ale nyní se zase vrací. Držím dietu, ale opakovaně se mi stává, že mě přepadnou tlakové bolesti kolem žaludku, nevolnost, nechutenství, celková slabost, někdy s průjmem či zvracením. V tyto dny jsem schopná jenom ležet, při chůzi nebo sezení mě břicho "tlačí", nejsem schopná skoro nic sníst. Nevím co dělat, potíže se objeví náhle a zcela mě vyřadí z běžného dne, opakuje se to stále dokola, lékařka říká že to je po žlučníku normální a není třeba se tím zabývat. Prosím o Váš názor, jsou tyto problémy běžné?Vylučují jaterní testy onemocnění slinivky? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, problémy po odstanění žlučníku se mohou vyskytnout ale nejsou běžné - neměly by ale přetrvávat delší dobu po operaci. Jaterní testy onemocnění slinivky nevyloučí, pokud zde ale probíhá nějaké onemocnněí, bylo by to patrné na sonografii, nebo při vyšetření amyláz (jde také o krevní testy, zjišťující hladinu enzymů tvořených ve slinivce). Po odstranění žlučníku je nezbytné dodoržovat pečlivě dietu, hlídat si to, co Vám dělá dobře, vyhýbat se jídlům, která vaše obtíže zhoršují, jíst často a v malých dávkách, důkladně stravu kousat. Také je dobré zjistit si hladinu lipidů v krvi, vyšší "špatný" cholesterol - LDL může také k obtížím přispět. Bohužel zhodnotit celkový stav může jen Váš lékař - požádejte také o vyšetření amyláz a o test na okultní krvácení.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: