Můj dotaz se tý...

  • Dotaz od: Lucie Tomková
  • Publikováno: 11.3.2008
  • uLékaře.cz

Dobrý den,můj dotaz se týká papilomaviru HPV.Na cytologii jsem měla výsledky atypické a biopsie ukázala abnormální buňky na čípku.Pan doktor mi řekl,že jde o malou závažnost (myslím,že ASCUS).S přítelem máme pohlavní styk raději s kondomem.Přítel má ale pětiletou dceru a koupal se s ní ve vaně.Teď má strach,pokud v sobě virus má i on,aby nějak nenakazil svou dceru.Je to možné?Jakými způsoby se virus přenáší?Na co si máme dávat pozor,aby jsme holčičku nějak neohrozili?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Lucie! Kondom nijak nechrání před přenosem HPV, nemusíte ho z tohoto důvodu používat, přítel je jistě dávno nakažen. Virus však není snadno přenosný a přenáší se drobnými oděrkami kůže a sliznice při pohlavním styku. Může se přenášet vaginálním, orálním i análním sexem. Mimo tyto situace virus není infekční a koupelí se přenést nemůže, stejně tak jinými způsoby běžného kontaktu, i když je to kontakt blízký, rodinný.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: