Můj tatínek (...

  • Dotaz od: Ladislav Capoušek
  • Publikováno: 2.4.2008
  • uLékaře.cz

Dobrý den, můj tatínek (74 let) byl před 1,5 rokem na operaci s nádorem v tlustém střevě. Nádor byl odstaněn, ale objevily se metastázy na játrech. Tatínek absolvoval chemoterapii - poslední léčba Tomudexem. V současné době je léčba zastavena z důvodu špatného krevného obrazu (problém s krevními destičkami a bílými krvinkami) a nález na játrech je progresivní. Názor paní doktorky (i pana primáře Onkologického odd.) je, že v tomto věku a při těchto problémech je lepší léčbu zastavit s ohledem na kvalitu života pacienta. V současné době tatínek trpí nepříjemnou škytavkou, která trvá už 2 týdny. Škytavka je v podstatě nepřetržitá a po jídle se zhorší a vrací se žaludeční šťávy. Včera večer se tatínkovi vracely žaludeční šťávy, které při vyzvrácení dokonce obsahovaly i stopy krve. Léky, které na to užívá jsou : Anacid, Mesocain, Depakine chrono 300mg a 500 mg. Tyto léky tatínek užívá týden a zatím příliš nezabirají. Prosím o Váš názor, zda škytavka souvisí s onemocněním jater (tatínkovi byl před několika lety také odstraněn žlučník), popř. Vaši radu nebo zkušenost s podobným případem a jaké léky by mohly pomoci. Moc děkuji za Váš nazor. Ladislava Voštová (dcera)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, škytavka může souviset s onemocněním jater, ale také vůbec nemusí. Rozhodně bych ji přímo s játry nespojovala. Pokud se ve vyzvráceném obsahu žaludku nově objevují stopy krve, je třeba o tom informovat ošetřujícího lékaře, stejně tak, pokud při nasazené léčbě přetrvávají obtíže. Konkrétní léčbu bez podrobné znalosti stavu pacienta nelze přes internet radit.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: