Obracim se na v...

  • Dotaz od: Leona Buluskova
  • Publikováno: 15.5.2008
  • uLékaře.cz

Dobry den,obracim se na vas s prosbou a dotazem.V zari lonskeho roku jsem prodelala plicni embolii,od te doby jsem uzivala Warfarin 5mg.Soucasne jsem chodila na testy INR,jehoz hladina byla kolisava,postupne mi byla davka zvysovana na dnesni 7,5 mg denne.Jeste v prosinci a lednu byla hodnota INR pres 2,0 ale potom znovu zacala klesat,momentalne je kolem 1,86.Moje lekarka mi ale uz Warfarin vysadila.Chtela bych,prosim, jen o nazor dalsiho lekare,jestli to neni predcasne.Musim jeste dodat,ze geneticke testy byly negativni.Rekla jsem si o Anopyrin 100mg.(je mi 36 let).Predem moc dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nevím, co embolii předcházelo (zda byly přítomné nějaké rizikové faktory - řada stavů zvyšuje krevní srážlivost - proto doporučuji přestat kouřit, vysadit hormonální antikoncepci, nechat si zkontrolovat hladinu tuků v krvi - nebezpečný je zejména LDL cholesterol, naopak ochranu vašim cévám poskytuje HDL cholesterol obsažený v rostlinných tucích, rybách. Dbejte i na dostatečný příjem tekutin, abyste zabránila dehydrataci, která také může zvyšovat srážlivost). Dlouhodobé užívání léků snižujících srážlivost má své nežádoucí účinky, proto je dobré - pokud je to možné - léky po bezpečné době vysadit. Vaše lékařka bude vaše INR pravidelně sledovat a když by zjistila, že se snižuje k rizikovým hodnotám, opět vám antikoagulancia nasadí

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: