Pane doktore/p...

Dobrý den, pane doktore/paní doktorko, asi nebudete věřit, že to, co píši, je v dnešní době možne, ale stalo se - můj dotaz se týká problematiky dostatečného zásobení kojenců jódem. Našemu synovi je necelých 9 měsíců, od narození je to moc veselé, šikovné a prospívající miminko. Je stále kojený, s příkrmy jsme začali v šesti měsícich. Nyní jí 3příkrmy denně - dopolední svačinu, oběd a večer kaši(nemléčná,rozp.ve vodě). V pěti měsících se u něj objevil ekzém a já, vystrašená, že jsem mu nějak ublížila svou stravou jsem po přečtení článků na internetu na toto téma vyřadila veškeré dráždivé potraviny ze svého jídelníčku, včetně ryb. Ekzém zmizel, postupně jsem se k některým "dráždivým" potravinám vrátila, ale ryby jsem začala jíst až po třech měsících. Nebrala jsem ani žádné vitamínové doplňky (ani před touto dietou). Začala jsem se o tuto problematiku více zajímat a zhrozila jsem se, že mě informace o potřebě jódu zcela minuly. Je hrozná shoda náhod, že jsem o tom nečetla, s nikým se nebavila ani neslyšela od našich lékařů. Před tou dietou jsem sice ryby jedla, ale rozhodně ne 2krát týdně, asi 2-3 za měsíc, což je tedy také velmi málo. Naše paní doktorka nám na mou žádost udělala vyšetření na hormony štítné žlázy, ty dopadly dobře, i protilátky. Stejně tak vyšetření mé žlázy. Je možné, že Kryštof měl tedy jódu dostatek? Myslím, že jinak mám stravu pestrou. Četla jsem, že jód je v dnešní době např. i v mléčných výrobcích (dává se do krmiva). Mám hrozné výčitky a každy den na to myslím, že jsem nevratně ublížila svému dítěti. Nyní tedy jím ryby 2krát týdně a piji nápoj Gravimilk. Myslíte, že je to dostačující? Naše paní doktorka také zmiňovala možnost předepsat synovi půl tablety jodidu, mám to tedy požadovat? Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď.M.

Odpověď odborníka:

Nemusíte se znepokojovat, jod se přidává do soli a jiných potravin, takže i lidé, kteří nejedí ryby, netrpí nedostatkem. Pro vývoj mozku je důležitý přísun hlavně během gravidity, po narození by se nějaký problém jistě brzy odhalil. Nyní se stravujete zcela v pořádku, ryby stačí 1x týdně (jsou poměrně silným alergenem). Domnívám se, že podávání jodidu není zcela nutné.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: