Rád bych se z...

Dobrý den, rád bych se zeptal: V dětství jsem neprodělal plané neštovice, ale prodělal jsem pásový opar. Můžu se dnes nakazit planými neštovicemi, nebo jsem "chráněn" stejně tak, jako ten kdo plané neštovice prodělal? Manželka mi radí vzhledem k malým dětem nechat se očkovat proti planým neštovicím. Jak to prosím vidíte Vy?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jste skutečně prodělal pásový opar, s virem způsobujícím plané neštovice se Vás imunitní systém již setkal, takže byste měl mít proti viru vytvořeny protilátky (pozn. ale i tak se nedá vyloučit jak nákaza planými neštovicemi, tak opakování pásového oparu). Nicméně nemáte-li jistotu, že skutečně o pásový opar šlo, je očkování vhodné, neboť u dospělých mají plané neštovice často velmi závažný průběh. Doporučuji zkonzultovat to s vaším ošetřujícím lékařem, který zná Váš celkový zdravotní stav, a podle toho lépe vyhodnotí, zda očkovat nebo ne.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: