V červnu 2006 ...

  • Dotaz od: Jana Štípská
  • Publikováno: 12.3.2008
  • uLékaře.cz

Dobrý den V červnu 2006 mi byla diaknostikována Crohnova choroba. Postiženo - přechod tlusté a tenké střevo asi 30 cm. Léčeno Pentasa 3x2 tablety, občas entizol, protože hladina CRP mi kolísa mezi 18 - 40. Žádné větší obtíže, jídlo mi nedělá problémy. Při poslední kontrole, na kterou jsem šla bez klinických příznaků /žádné bolení ani průjem/ mi nečekaně CRP vyskočilo na 60, leukocity 10.5. Zhodnoceno jako lehčí zánět. Paní doktorka mi na přeléčení doporučila prednison 20 - 7 dní x2 tab., 7dníx 1,5tab. 7dníx 1tab., 7 dní 1/2 tab. a 7 dní 1/4 tab. Potom vysadit.Po přečtení různých názorů na vedleší účinky tohoto léku jsem se dost zalekla. Protože jsem zodpovědná pacietka, začala jsem samozřejmě lék užívat. Ne, že bych své lékařce nevěřila, chtěla bych slyšet ji jiný názor a hlavně jestli toto množství, které mám naplanováno využívat je hodně zatěžujicí pro můj organismus a jestli se dají účinky tohoto léku nějak regulovat. Je možné pro těchto lécích užívat Acidophilus 6miliard. Děkuji za odpověť a přeji hezký den

Odpověď odborníka:

Dobrý den, prednison, který patří do skupiny léků nazývaných kortikoidy. Kortikoidy jsou velmi účinné léky, bohužel však mají nežádoucí účinky. Někdy je, jako ve Vašem případě, nutné nasadit léčbu kortikoidy, aby nedošlo k vzplanutí choroby. Píšete, že jste bez klinických příznaků, což je dobře. Jenže v laboratoři je vidět, že Crohnova choroba začíná ozývat, takže je potřeba přidat další léčbu a to Prednison, aby se tento proces zastavil. Acidophilus můžete užívat.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: