Dodatečný dotaz k očkování proti tetanu

Děkuji za zodpovězení mého dotazu ohledně očkování proti tetanu. Měla bych ještě dodatečný dotaz: Proti tetanu jsem byla přeočkována v roce 2002 (ve 22 letech), a to třemi dávkami. O nějakou dobu později jsem nalezla doma můj starý dětský očkovací průkaz, kde bylo uvedené, že jsem byla proti tetanu očkována v roce 1993, přeočkování tedy proběhlo již po 9 letech a navíc třemi dávkami (předpokládám, že můj praktický lékař asi předešlé datum očkování neznal, nevím, jak jinak si tuto nesrovnalost vysvětlit). Vím, že teď už na tom nic nezměním, ale přece jen mě trochu vrtá v hlavě, jestli to nemohlo být pro tělo nějak škodlivé (kratší interval + 3 dávky, dočetla jsem se, že u "nepropadlého" očkování stačí jedna). A ještě by mě zajímalo, zda mám jít na další přeočkování normálně po 15 letech, což vychází v roce 2017, anebo vzhledem k předešlému napřed zjistit odběrem hladinu protilátek. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Paní Jano,
3 dávky byly podány zbytečně, nicméně nepředpokládám, že by mohly způsobit zdravotní obtíže. Po 15 letech od podání 3.dávky doporučuji vyšetření hladiny protilátek a poté rozhodnout o potřebě dalšího přeočkování. Přeji hodně zdraví.

MUDr. Hana Ševčíková
MUDr. Hana Ševčíková

Specializace: Vakcinace a cestovní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: