Dopad na zdravotní stav po havárii v černobylu

Pěkný den paní doktorko. Mám dotaz, který se týká mého zdravotního stavu. Vše se dá říci, že začalo po jaderné havárii v Černobylu,alespoň tak to vnímám já. Bylo mi tehdy 5 let a v té době, když se to stalo, tak jsme byli na dovolené na Slovensku, tedy blíže k tomu výbuchu v Černobylu. Jedna paní, co tam byla s námi, byla v pokročilém stupni těhotenství. Lékaři ji ovšem následně ihned doporučili ukončení těhotenství, dítě bylo mrtvé. A teď k mým potížím. Nevím odkud začít, mám toho více než dost. Psychické onemocnění, poruchu metabolismu Mg, prodělané 2 potraty v prvním trimestru, velmi nízký TK (90/60), celodenní spavost a ospalost (10 -12 h), porucha funkce šž(hypofunkce), alergie na prach a roztoče. V současné době jsem pod dohledem lékařů,zaléčena. Užívám denně léky a docházím do ambulance 2krát týdně na injekce magnesia i.v., podle potřeby a psychického stavu na injekce Apaurinu i.m. Trápí mě ale, že je to takhle už od roku 2013 skoro stejné, jsem vlastně,, jen,, zaléčena. Chtěla bych se Vás zeptat, má tento můj zdravotní stav souvislost s havárií, která se stala v Černobylu? Moc mě to trápí a tíží. Chci miminko, ale mám zatím strach po těch samovolnému potrácení. Od toho se mi pak rozběhly další zdravotní již výše zmíněné potíže. Vždy, co si pamatuji, jsem byla melancholická a bojácná,ale tady to, co teď prožívám, to je velmi špatné.. Co může být tou příčinou? Velikou oporou je mi můj manžel, v něm mám otevřenou náruč. Chtěla bych ale do budoucna, aby se můj stav zlepšil... Myslíte, že dobrá prognóza v mém případě by mohla být ? Předem Vám velmi děkuji za odpověď a přeji krásný den. Bibi

Odpověď odborníka:

Bibi, Vaše obtíže spatřuji spíše psychosomatického rázu, dopad Černobylu je velmi sporný, a navíc problémy tím řešit nelze. Spíše bych volila cestu psychoterapie, probrat, proč se obtíže objevily, kdy byl začátek a jak to souvisé s Vaším nynejším stavem. Také píšete, že plánujete miminko, možná máte velké obavy, strach z nezdaru apod. Psychoterapie by byla na tomto místě vhodná, jako doplnění léků, které Vás jak správn píšete "zaléčují", je však nutné pátrat po příčině, která bude zakořeněna někde v minulosti. Hezký den a hodně úspěchů.

MUDr. Nela Šrámková
MUDr. Nela Šrámková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 8

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: