Doplnění dotazu: bolesti břicha, potíže s trávením

Vážený pane doktore, píši ještě jednou v návaznosti na předchozí dotaz (původní dotaz i odpověď viz: http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/bolesti-bricha-potize-s-travenim-55173 ) Moje matka již prodělala CT vyšetření i konzultaci s jejím původním operatérem. V současnosti se chystá na gastro sondu. CT žádný návrat původního onemocnění neprokázalo, nicméně potíže s trávením a bolesti už i po požití tekuté stravy jsou setrvalé. Podle vyjádření jejího operatéra se jedná o srůsty. Můžete prosím poradit, zda a jak jsou tyto potíže odstranitelné? Informoval jsem se na operativní řešení, lékaři většinou tvrdí, že nemá valný smysl, protože potíže se vracejí. Ani propagovaná doplňkové ošetření hyalobarrier gelem prý nezaručuje setrvalou úlevu od problému. Já se ale odmítám dále dívat, jak moje matka doslova schází před očima a zdráhá se skoro i napít i čisté vody z obav před bolestí

Odpověď odborníka:

Vážený pane Petře, pokud je ztížená pasáž obsahu zažívací trubicí způsobena pooperačními nebo pozánětlivými vazivovými srůsty, může každá reoperace vyvolat vznik dalších vazivových změn, a následně další zhoršení pasáže. Pokud není možné zajistit dostatečný příjem kuchyňské stravy přirozenou cestou, je metodou volby zavedení nasoduodenální nebo nasogastrické sondy k podávání syntetických nutričních přípravků. Tímto způsobem lze dlouhodobě udržet nebo zlepšit stav výživy. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: