Doplnujici dotaz ccp a rf pri uzivani imunosupresiv a kortikoidu

Doplňující dotaz: Děkuji za předchozí odpověď. A je možné nějakým způsobem objektivně monitorovat zlepšení aniž by v tom hráli roli léky? Nebo by muselo dojít k faktickému vysazení léčiv. ? Rád bych se zeptal pokud si nechám provést krevní test na některé faktory RA (revmatoidní faktor) a anti-CCP atd. při současném užívání imunosupresiv (metrotexat), příp. kortikoidů(metypred) zasahují tyto léky do výsledných hodnot CCP a RA? Jde mi o to jestli můžu zjistit, zda-li se tyto hodnoty CCP a RA mění (klesají) bez vlivu těchto léčiv. Děkuji Odpověď odborníka: Imunosupresivní terapie tlumí reaktivitu imunitního systém tedy i tvorbu autoprotilátek. Výsledky vyšetření RF a anti CCP mohou být léčbou ovlivněny.

Odpověď odborníka:

Vysazení léků bych rozhodně neoporučovala, mohlo by dojít k recidivě onemocnění , na které léky berete. Důležité je sledovat právě účinnost léčby na zavedené terapii a tím pokles autoprotilátek.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: