Doplňující dotaz k antikoncepci

Dne 16.3.jsem pokládala tento dotaz:Je mi 38 let,mám dvě děti,další neplánuji.Z důvodu hypertenze mě byl nasazen lék Apo Amlo5mg.Tlak mám nyní v normě.Musela jsem však kvůli této dg změnit antikoncepci na jednosložkovou-Cerazette.Tento lék mě nevyhovuje.Beru ho již půl roku a po celou tuto dobu mám slabé krvácení,nebo špinění.Dnů "klidu"bylo opravdu jen pár.Původní antikoncepce Mersilon mě velmi zmírnila i problémy s PMS.Kondom nám nevyhovuje a nitroděložní tělísko nechci.Opravdu neexistuje jiný preparát?Je riziko ev. příhody tdk velké?Jsem nekuřačka štíhlé postavy. Měla bych doplňující dotaz:Již jsem před časem problém se svojí dr. konzultovala,ale mám obavu,že nabízená injekční forma,bude alespoň dle příbalového letáku,to samé.Ráda bych znala názor někoho jiného,zda by bylo riziko kombinovaného preparátu,ev. návrat k Mersilonu velké.Jsem z toho již dost zoufalá.Děkuji moc.

Odpověď odborníka:

Paní Evo,
pokud máte máte hypertenzi léčenou jen jedním preparátem a Váš krevní tlak je opakovaně pod 140/90, je možné kombinovanou hormonální antikoncepci použít. Neměl ale by být přítomen další rizikový faktor (migrény, varixy, vyšší cholesterol, kouření, nadváha apod).

S pozdravem

prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Sanatorium Helios

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: