Dotaz

Dobrý den.Syn podstoupil asi před 1,5 rokem plastiku LCA.Neustále však trpí bolestmi a koleno nevím,jak to napsat přirovnám to k ymknutí kortníku.Tak reaguje.Je nestabylní.Byl zaslán na magnetickou rezonanci tohle je výsledek:Artikuace kolenního kloubu správná.Kloubní lochy jsou hladké.lemující artikulační chrupavky přiměřené šíře,homogenního signálu.Známky edému kostní dřeně v proxim.tiobii kolem graftu LCA.Graft sledovatelný v souvislém průběhu,v tibiální úrovni kolem graftu tekutina. LCP akolaterární vazy intaktní. Menisky zvykle uzavřené,laterální inaktn.V zadním rohu MM horizontální ruptura.Patela typ II dle Wiberga.Ligamentum patellae normálního průběhu a inzerce.Hoffovo těleso intaktní. Popliteální krajina bez patologie. Závěr: Horizontální ruptura zadního rohu MM. Stav po plastice LCA.

Odpověď odborníka:

Současný stav vašeho syna musí nejlépe posoudit operatér, ten posoudí podle potíží pacienta a klinického vyšetření i případnou nestabilitu kolena. MRI, ale hovoří o velmi dobrém nálezu kolena a přesně popisuje provedenou plastiku zkříženého vazu, která se podle popisu jeví v pořádku. Podobně i výstelka kolena. Nález ale je nález na vnitřním menisku, který se bude muset řešit, nelze vyloučit, že mohl vzniknout i po provedené operaci. Je třeba si uvědomit, že ruptura vn. vazu svědčí vždy o těžším úrazu kolena. a někteří pacienti zvláště mladí, mají sklon velmi operaci věřit a jejich zarěžování poraněného a operovanéjho kolena někdy probíhá velmi překotně, nikoli pozvolna a ve spojení s rehabilitací. Váš ortoped syna jistě vyšetří, zhodnotí operované koleno a vyšetření MRI pro něho bude hodně důležité.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: