Dotaz

  • Dotaz od: Dagmar Bejdáková
  • Publikováno: 26.3.2012
  • uLékaře.cz

Dobrý den, před 6 dny sem ulehla s virosou, v sobotu sem se cítila už mnohem lépe ale v neděli mi to sedlo na hlasivky tedˇnemohu vůbec mluvit ale v krku mě nebolí, mohla bych tímto ještě nakazit někoho druhého? Nebo je to jen následek té nemoci? Děkuji za odpovědˇ

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Ztráta hlasu je většinou jedním z nejčastějších projevů zánětu fonačního orgánu- laryngu. Původ bývá většinou virový. Nakažlivost onemocnění dýchacích cest je v období, kdy nemocný produkuje infikovaný aerosol -přenos se děje tzv.kapénkovou nákazou.Nelze tedy zcela stoprocentně prohlásit Váš stav za "nerizikový" z hlediska přenosu na okolí. Vhodné je jistě omezit co nejužší kontakt, optimalizovat podmínky Vašeho mikroprostředí/úprava vlhkosti vzduchu, časté větrání apod./Pro Vás samotnou je velmi podstatný hlasový klid..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: