Dotaz

Dobrý den, moc bych se chtěla na něco zeptat. Je mi 17 let a před třemi roky jsem začala mít potíže s tlakem, které byly příčinou, návalů horkosti,dušnosti, palpitací a zvášené teploty. Během těch tří let jsem byla v Cebské,Plzenské a Pražské nemocnici, byla jsem i na různých vyšetřeních. Na TK holteru jsem sice měla výkyvy a to například i 160/120 i když jsem byla v klidu, ale hypertenzi nemám, takže už jsem to nechtěla dále řešit, i když ty potíže stále mám. Ale toto píšu jenom, abych Vás trošku více zasvětila do problému. V té Plzenské nemocnici jsem byla na MR a mám microadenom hipofýzi, říkali mi, že to nemusí nic znamenat a ja tomu samozřejmě věřím, nejsem typ člověka, který ,, vyhledává nemoce,, spíš naopak. No a asi před měsícem se mi stala jedna taková věc,ležela jsem v posteli a najednou mě začala bolet hlava,takový pocit, jako když se potápíte a zalehnou Vám uši, prostě jsem měla v hlavě takový tlak, uplně jsem cítila, jako by se mi tam ucpala nějaká žilka a mizel mi z hlavy kyslík. Nemohla jsem vubec zvednout ruce a strasne me bolely tváře,necítila jsem rty, docela jsem měla strach,dokonce jsem už chtěla nějak zavolat mamku, jak už jsem říkala, moc moje problémy neřeším, ale tohle bylo tak divné, že jsem dokonce někoho na pomoct zavolat chtělo. Pak jsem nějak frkla nose a najednou jako by se ta ucpanina prorazila a cítila jsem, jak miten tlak mizí z hlavy a začínala jsem cítitruce avšechno bylo pomalu zase ok. Mamu jsem nezavolala, a ani si už nevybavuju,jestli to vubec šlo, něco říct. Od té doby se mi asi přes týden pořád klepaly ruce, a skoro každy den mam takové bolesti hlavy, mam takovou těžkou hlavu. No prostě se chci zeptat, jestli to ma něco společného s tím nálezem na MR. Prodělala jsem spousta vyšětření a nic nenašli, tak nechci byt nějak hysterická, to vůbec. Nikomu jsem to zatím neřekla,tak bych chtěla jenom vědět co si myslíte. ;) Děkuji moc Verča

Odpověď odborníka:

Vaše potíže s adenomem hypofýzy souviset mohou. Dalších možných příčin je mnoho, ale na většinu z nich by se zřejmě přišlo při všech vyšetřeních, která jste absolvovala. Doporučuji navštívit endokrinologa, který Vás sleduje, i před plánovaným termínem další kontroly - co nejdříve. Pravděpodobně Vám zajistí ještě neurologické vyšetření a nechá zobrazovacími metodami ověřit velikost adenomu a zjistit, zda nedošlo k nějakým lokálním komplikacím. Doporučuji Vám sledování na specializovaném pracovišti, největší zkušenosti a návaznost na další pracoviště (neurochirurgie) mají na 3. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (http://int3.lf1.cuni.cz), kde Vám mohou nabídnout i nejkomplexnější péči.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x