Dotaz

Dobrý den. Pokládal jsem dotaz a bylo mi vámi odpovězeno: Dobrý den.Prosím o vyvětlení lék. zprávy z ORT: Obj. vestoječ komp.kyfokolióza Th páteře, asymetrická deformita hrudníku charakteru pectus carinatum R: Kyfoscoliosis Th-L vert idiopatica gr I cum pectus carinatum Dá se tento stav nějak trvale napravit k normálu ? Nevím ani přesně např. kolik stupňů mám vybočení páteře. Pouze to, co jsem uvedl. Vývoj kostry je již ukončen. A na koho se obrátit pro stanovení přesného rozsahu ? Navštěvoval jsem RHB, ale posun k lepšímu z mého pohledu nenastal.Mívám bolesti zad v oblasti od krku dolů a to především vpravo. Děkuji. Odpověď odborníka: Ne. navrat k normálu učitě ne, jedná se o vrozenou zálěžitost s možným zhoršením vývojem, je třeba stav zlepšit posílením mezilopatkového svalstva dostatečným cvičením, vytvořit do jisté míry svalový korset. Bylo by vhodné se s nálezem obrátit k léčbě na rehabilitaci k rehabilitačnímu lékaři a fyzioterapeutovi. Cvičit a přiměřeně dle stavu i doma sportovat potom dále. Po posílení svalstva by neměl stav vyvolávat větší potíže. ----------------------------------------------- Zajímalo by mě zda lze z té zprávy zjistit v jak velkém rozsahh vybočení mám. Dají se zjistit i stupně ? Mně tato možnost v nemocnici nikdy nabídnuta nebyla. Píšete, že je to vrozené, to znamená, že to je již od narození deformované nebo je jen nějaký předpoklad a vada začne až později ? Cvičení by mělo posílit svalový korzet. Chápu to správně, že posílené svaly nepřitáhnou páteř do správně polohy ? Už jsem si o skoliózách zjišťoval nějaké informace. Všude je doporučeno RHB.Mě mrzí, že mi toho cvičení alespoŇ z části nevrátilo původní polohu páteře do relativně správné polohy. Většinou jsem se dočetl, že to pomáhá spíše k tomu, aby se zastavilo zhoršování křivky nebo alespoň zpomalení progrese. Ale zlepšení se moc neuvádí. Já proti cvičení nic nemám, je určitě prospěšné. Ale dle mého názoru má také své hranice. A páteř je vlastně kost, která není z gumy, aby se jen tak přestavěla do správné polohy v tom případě, kdy se posílí svaly. Pomůže chirurgický zákrok k řešení tohoto problému ? Stále více se k tomuto řešení přikláním, ale zajímal by mě váš názor. Ale vzhledem k tomu, že mi nabídnut doposud nebyl, tak to asi nemám tak zlé. Co se týče deformity hrudníku, tak tu jsem již začal řešit. Uvažoval jsem o tom, že bych se ohledně páteře, hrudníku s vadou pectus carinatum a stanovení supňového vychýlení obrátil na FN Brno. Doporučujete toto pracoviště ? P.S.: Je možnost zde na fóru vkládat do původního dotazu novou odpověď ? Abych nemusel zakládat nový dotaz ? Nezlobte se, že vás opět ruším, ale chci o možnostech řešení vědět, co nejvíce. Děkuji.

Odpověď odborníka:

V\rovanané prohnutí pateře na stranu a dopředu, výsledná křivka vyrovnaná, Pectus carinatim, změna tvaru kosti hrudní, sternum.. Vrozené s velkou pravděpodobností vyklenutí na stranu a prohloubení bederní pateře opět obloukem dozadu. Stupně dle Cobba skoliozy vám uvede ve vyšedtření váš ortoped měřením na rtg snímku. Úprava stavu byla uvedena na předchozí odpovědi.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Poznejte rozdíl mezi astmatem a zánětem průdušek
Články: Poznejte rozdíl mezi astmatem a zánětem průdušek
Zánět dýchacích cest je...
Zánět žil
Články: Zánět žil
Zánět žil, flebitida, se...
Chlamydie mohou být příčinou vzniku onemocnění kloubů
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Trávení jako zrcadlo stresů
Články: Trávení jako zrcadlo stresů
Trápí vás dlouhodobě...
Hemoroidy
Články: Hemoroidy
Hemoroidy, žilní městky...
Při bolestech spojených s rakovinou pomáhají masáže
Články: Při bolestech spojených s rakovinou pomáhají masáže
Pokud jste již někdy byli...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Jak usnadnit hojení po trhání zubu
Články: Jak usnadnit hojení po trhání zubu
Zubařské křeslo není zrovna...
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: