Dotaz na mr

Už půl roku jsem na nemocenské pro bolest v bederní páteři na pravé straně.Prosím Vás o vysvětlení z MR.Těď mě ještě poslali na odběry na borelie,chlamydie,ortop.vyšetření. MR L páteře-nativ.Sagitální řezy v rozsahu Th11-L/S,axiální řezy v úrovních L3-S1 Osově v normě.V sagitálních řezech napřímená bederní lordosa.Horizontální postavení sacra.Výška obratlových těl v normě,signál spongiosy normální.Meziobratlové prostory přiměřené šíře.Ploténky s normálním signálem,bez degenerace. V úrovni L4/5-kanál páteřní přiměřený.Plošná mediální protruze disku krytá osteofyty.Užší intervertebrální foramen vlevo s těsným vztahem ke kořeni L4 vlevo. V úrovni L5/S1-kanál páteřní přiměřený.Plošná mediální protruze disku akcentovaná vlevo foraminálně,krytá osteofyty.Užší interverbrální foramen vlevo s těsným vztahem ke kořeni L5 vlevo.

Odpověď odborníka:

Nález na MR neukazuje nic, co by Vaše potíže jasně vysvětlovalo. Nápadnější jsou pouze užší místa výstupů nervů pod 4 a 5 bederním obratlem (která by při útlaku nervů mohla vyvolávat bolesti, jsou ale popisována vlevo, Vy udáváte potíže vpravo) a horizontální postavení křížové kosti (její postavení je variabilní a samo o sobě nemusí způsobovat potíže, u krajních variant, k nimž horizontální postavení patří, je ale větší sklon k určitým typům potíží se zády...). Lze říci, že uvedený nález na páteři není nepřiměřený Vašemu věku a bylo by jistě možno ho najít u řady Vašich vrstevnic, které žádné potíže nemají. Podrobnější vyšetření příčiny potíží je proto jistě vhodné už vzhledem k jejich trvání, ústřední roli by ale v dalším postupu podle mého názoru mělo hrát vyšetření rehabilitačním lékařem. Přeji brzké zlepšení stavu!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: