Dotaz na onemocnění boreliozou

Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat, zda li je možné být nakažený boreliozou i přes to, že se po přisátí klíštěte oběvil červený kruh ve středu bílý, po jehož výskytu byla lékařem nasazena léčba antibiotiky?? Lékař nenabíral krev, jen nasadil léčbu, aby se připadna borelioza zalecila. Při další návštěvě už v místě kruhu nebly žádné stopy po klíštěti. Dnes je tomu téměř rok a u mě se oběvují podobné příznaky borelioze. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Sabino. První stadium boreliózy, takzvané erytema migrans, čili zarudnutí na kůži po přisátí klíštětem, se nemusí prokazovat oběrem krve, stačí nález na kůži a informace od pacienta, že ve stejném místě měl zákus klíštětem. Čili léčba byla zahájena správně. Pokud máte potíže odpovídající chronické infekci boreliózou, měla byste se poradit s lékařem, ale po řádně záléčeném prvním stadiu by se potíže objevit neměly. Je také možné, že své potíže špatně interpretujete, proto důrazně doporučuji návštěvu praktického lékaře, nebo infekcionisty. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: