Dotaz na plastiku vazu

Dobrý den, pane doktore. Děkuji velice za informaci a Váš rychlý a profesionální přístup. Ještě bych se chtěla optat, proč se dnes od téměř stadartního provádění plastiky zkřížených vazů poněkud ustupuje, jak jste psal? Zkřížené vazy přece bohužel nemají tu tendenci zahojit se samy a pro normální fungování kolene v běžném životě i při sportu jsou přece velice nutné. Děkuji za odpověď. Lenka.

Odpověď odborníka:

Takto se na stav kolena nazíralo ještě nedávno. Funkci předního zkříženého vazu z větší části převezmou ostatní kolenní struktury a pokud není zřetelná nestabilita kolena a porucha vazu se v běžném životě neprojevuje k operaci se nepřistupuje. Ne vždy se také při operaci dokonale podaří dosáhnout přesného napětí vazu plastikou jak by tomu mělo být. Někdy i po plastice určitá nestabilita může v koleni zůstat. Plastika vazu se spíše doporučuje u mladých a mladších lidí a sportovců. Jistě vám ale nejlépe podle stavu kolena poradí při vyšetření váš ortoped.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: