Dotaz na poúrazovou léčbu u staršího pacienta ve věku 72 let

Dne 22 srpna r.2011 jsem utrpěl tříštivou fracturu holení kosti,při jízdě na kole.Při operaci byl použit štěp s kyčle.Dle ambulantní zpravy diagnoza:S8210 Fractura condyli laterlias tibiae i sin commin.disloc.AO 41B3 .Na operaci jsem se ale dostal až 25.8.2011 zdůvodů jiných havarii motocyklů.Domnívám se,že to bylo na škodu.Po propuštění z nemocnice,jsem si doma píchal do břicha 1 x denně Fraxiparine 0,4 ml.Po určitém čase mě bylo sděleno,že už si píchat injekce nemusím.Asi po měsíci mě byla zjištěna tromboza na levé dolní končetině postižené nohy.Asi čtvrt roku jsem chodil na Quickův testy,s užíváním tablet Lawarinu.Testy INR jsem mel z počátku 1,8 a následně i 4,23 značně kolísavé.Následně se mě lékař ptal,zda jsem měl někdy trombozu.Sdělil jsem mu jen po tomto úraze.Pak mě bylo sděleno,že už na testy a odběr chodit nemusíma a taktéž Lawarin brát nemusím.Dále mě bylo sděleno,že kdybych bral nadále Lavarin,tak bych pry mohl vykrvacet.Zdůvodů ve shora uvedenych skutečnostech jsem nemohl chodit asi 3 měsíce na rehabil.cvičení.Poukazuji,že dlahu se šrouby mam ze vnějška levé nohy,tuto dlahu nadále cítím a pod dlahou mě mě noha zevnitř stále otéka a otok jde až k nártu.Ráno mam nohu bez otoku.Užíval jsem tablety CS Condro forte,Capsle Calcium Ovovital -nyní beru druhou dávku 200 tablet Wobenzymu a míním ve třetí dávce pokračovat 3x3 denně půl hod před jídlem.Jinak po operaci jsem na nohu nesměl 3 měsíce našlapovat a užíval pevnou a pak i kloubovou ortézu.Doma chodím bez francouz.holích,ale když jdu na rehabilitaci tak si beru obě fr.hole.Jinak jsem zjistil,že postižená noha mě trochu vybočuje ven od středu.Největší potíže mám s otoky.Uvažuji o Rehabilitačním ústavu Kladruby,na ktrerý bych snad měl nárok.Prosím,zda nadále pokračování v tabletech Wobezymu je nějaká naděje,že se mi záněty a otoky zlepší.Zda tyto otoky nemůže způsobovat i dlaha se šrouby a zda by mělo smysl si tuto dlahu dáti odstranit.Jinak na kontrolní vyšetření do Č.Budějovic kde jsem byl operován mam jíti za rok po úrazu-což se mě zdá dost dlouhá doba.Pane doktore,děkuji Vám za pochopení,laskavost i ochotu mi pomoci a očekávám od Vás radu a seriozní odpověď na dotazy shora podrobně uvedené.

Odpověď odborníka:

Jednalo se o závažnější zlomeninu, která má dopad na funkci kolenního kloubu, ale jejíž hojení obvykle probíhá velmi příznivě. Pokud je postavení zlomeniny správné neměla by mít zlomenina dopad na zhoršení funkce dolní končetiny. Rehabilitace je dále na místě, jistě je vhodný i rehabilitační ústav, na obou místech vám další léčbu doporučí. Antitrombotickou léčbu musí doporučit ošetřující lékař. Wobenzym je jistě možno postupně vysadit. Odstranění kovového materiálu je možno provést poměrně brzy po 10-12 měsících.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x