Dotaz na přenos infekce

Dobrý den, moc ráda bych poprosila o radu. Mám strach z nemocí a dnes se mi stala taková věc. Byla jsem v nemocnici na kontrole a venku jsem si dala cigaretu. Bohužel jsem neměla oheň, přišel ke mně muž a půjčil mi zapalovač. Poté se mě zeptal, zda nemám kapesník, ale pak ho našel. Vysmrkal se a říkal, že už má jen banální onemocnění a to rýmu, že dnes jde na krev, protože bral 2 a půl roku antibiotika. A to mě totálně rozhodilo. Mám velký strach, jestli jsem přes dotek zapalovače nemohla chytit nějakou nemoc. Nevím přesně, protože nevím na co se tak dlouho antibiotika užívají (tuberkuloza, chlam. aj.?), mám velký strach, protože mám doma i dítě. Za týden jdu na krev, je možné, kdybych něco chytla, třeba tu tuber., že se to pozná jen z krevních testů. Prosím poraďte. Moc děkuji a přeji pěkný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bakterie a viry se přenáší vzduchem, dotykem, některé jen tělními tekutinami... přenos infekce samozřejmě možný je - stejně tak jako když jedete v MHD a dotýkáte se předmětů, kterých se dříve dotýkali jiní lidé. Ten, kdo je k infekcím náchylný nebo má porušenou imunitu, může takto nemoc dostat, ale kdybychom se takto hlídali všichni, tak se zblázníme. Důležitá je osobní hygiena. Pokud jste si "špinavýma rukama" nechytala do úst, ten člověk na Vás nekašlal, neprskal atd... tak je riziko přenosu infekce minimální, ovšem nemohu říct nulové. Pokud někdo používá antibiotika dlouhodobě, může mít narušenou imunitu - tudíž by se měl bát spíše on, na chlamidie ani TBC se tak dlouho ATB nebere.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: