Dotaz na štítnou žlázu

Dobrý den. Paní doktorko měla bych dotaz. Cca rok půl se lecim se štítnou žlázou. Zvýšené protilátky proti štítné žláze. Výsledky vyšly anti TPO 246 anti TGL 26. Funkce štítné žlázy v pořádku TSH 2,54 a FT4 14,5. Cca rok jsem uzivala euthyrox 50 jednu tabletu denně.( chtěla bych se zeptat jestli bylo nutné nasadit euthyrox při správné funkci štítné žlázy).. Pokračovalo to tak, že po roce užívání se mi objevila hyperfunkce stitne zlazy. TSH 0 FT4 30. Euthyrox vysazen nasazen thyrozol 2 tablety denně. Trak negativni a ultrazvuk v pořádku..po přeléčení jsem zůstala bez prašků. Cca 3 měsíce.Nyní jsem v 5 TT a paní doktorka mi nasadila letrox 50 půl tablety denně. Výsledky TSH 2,03 a FT4 14,5. Trak negativní. Je nutné opět užívat prášky při správné funkci štítné žlázy? Mám už z toho strach. Mám za sebou 3x zamlklý potrat. Děkuji za odpověď. Michaela

Odpověď odborníka:

Dobrý den, někdy se při pozitivních protilátkách proti štítné žláze doporučuje tzv. izohormonální léčba, t.j. nasazení hormonů i při normálních hladinách v krvi. Cílem je utlumit autoimunitní zánět ve žláze, který celou nemoc způsobuje. V těhotenství jsme na hodnoty TSH velmi přísní, nevím, jak máte nastavené intervaly kontrol u vašeho endokrinologa, běžně se sleduje krev každý měsíc. Předpokládám, že tu půlku Letroxu jste dostala právě kvůli opakovanému potrácení. Nicméně, v tomto případě za to nemusí být vůbec odpovědná štítná žláza. Měly byste mít mimo jiné vyšetřené parametry sráženlivosti krve, tam bývá často problém. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: