Dotaz ohledně užívání léku doxybene

Dobrý den, mé přítelkyni šli od soboty teploty nahoru ráno 37,5 a večer už 38, další den 39, tudíž šla na pohotovost a tam ji byl do nálezů napsán zánět moč. měchýře (i když si doktor nebyl na 100% jist, sestra radila jestli to není jen angína, doslova cituji pana doktora ''Tak tam napíšeme zánět moč. měchýře''), to se nám zdálo divné, protože kromě horečky, žádné příznaky něměla, ani pálení při čůrání apod. Nicméně jí byl předepsán lék DOXYBENE 200 2x denně (první dva dny, není to moc velká dávka?, poté již po 1 tabletě). Postupně došlo ke snížení horečky -pondělí, ale měla skvrny v zorném poli, nechutenství, bolest hlavy, spavost-unavenost (viz. nežádoucí účinky). Proto v úterý jsme byli odevzdat moč u obvodní lékařky(jestli je to vážně zánět, ten se nám už nepotvrdil) a zeptat se na výměnu léků, že tyto ji nesedí, ale paní doktorka poradila dobrat, až dokonce (ani nenabídla možnost výměny za jiné). Středa stejné nežádoucí příznaky (extrémně vysoká spavost), byla vzhůru jen 2 max. 3 hodiny, večer stížnost na bolest hlavy, kolem 23 hodiny. Ve čtvrtek 02.43 (ráno v noci), jsem byl probuzen partnerka měla epileptický záchvat (dodávám, že v rodině tento záchvat nikdo nemá, ani neměl a přítelkyně jej měla nyní poprvé), který jsem nejdříve nepoznal (myslel jsem že se dáví, nemohla popadnout dech, setkal jsem se s tímto záchvatem totiž poprvé), ovšem okamžitě jsem volal 155, načež partnerka byla taková malátná a nutilo ji to ke spaní (dnes jsem četl, že je to po epil. záchvatu normální), poté nevěděla ani co se stalo a tvrdila, že je vše v pořádku před záchranáři (po epil. záchvatu, si to asi neuvědomí, načež jsem byl odsouzen, že si vymýšlím a partnerka nařčena jestli nebere drogy), proto jsme podepsali reverz a doufal jsem, že bude vše v pořádku (v tu chvíli jsem neměl nejmenší zdání, že vůbec prodělala epil. šok). Bohužel, něco málo minut asi tak půl hodinky(3.40), co jsem s parnerkou plynně komunikoval z ničeho nic upadla zase do epileptického záchvatu (křeče celého těla, tekly ji sliny, oči měla vzhůru, tzv. bělmo a modrali ji rty - to vše trvalo max. 10 vteřin), poté zase to nutkání ke spaní (volal jsem na ní ale ani moc nereagovala), po příjezdu rychlé pomoci, nemohla ani vydržet sedět, že ji bylo špatně, proto jsme ji museli odtahnout do sanitky. Ráno něco kolem 8.50, další záchvat (ležela na neurologii, což nechápu), u kterého byli i doktoři a přimář, kteří ji po vyšetření CT poslali na oddělení JIP. Chtěl jsem se Vás tedy zeptat, jestli s tímto stavem nemá něco společného přípravek DOXYBENE (třeba nějaká alergická reakce, na některou látku v něm obsaženou). Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, mohlo by se opravdu jednat o extrémní a ojedinělý projev nežádoucích účinků. Doporučoval bych však komplexní vyšetření Vaší přítelkyně k vyloučení jiné patologie. Hezký den!

MUDr. Martin Kaláb
MUDr. Martin Kaláb

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Stomatologická klinika 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy

 
Líbí se vám odpověď?
-5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: