Douhotrvající subfebrilie

Dobrý den, tuším, že se můj problém takto nevyřeší, přesto jsem se rozhodla napsat sem, abych získala názor někoho jiného. Je mi 22 let. Mám již skoro dva roky (od podzimu 2013) přetrvávající odpolední a večerní teploty, většinou 37,7, občas až 38. Nevědomky jsem prodělala mononukleozu, s viry jak EBV, tak CMV. Dále jsem měla E. coli v moči, to bylo přeléčené. Často jsem bývala nachlazená, kašel se protahoval, občas musel být přeléčen pomocí ATB. Měla jsem lehce zvýšené (hraniční) TSH, teď je ale v normě. Někdy mírně zvýšená sedimentace, ale CRP jsem neměla nikdy zvýšené. Prodělala jsem různá vyšetření od zimy minulého roku (infekční, hematologie, revmatologie, interna, endokrinologie, ORL, plicní, na jaře minulého roku sono břicha) bohužel nic zásadního se nezjistilo, krevní obrazy jsem měla vždy pěkné. Zjistili se jen ty proběhlé, popř. probíhající infekce. Nakonec jsem skončila na imunologii, výsledky jsou v pořádku, přesto jsem byla léčena nejprv Isoprinosinem, poté Luivacem, pomohlo to na nachlazení - kašel je minimálně a neprotahuje se. Bohužel ale s teplotami to nehnulo. K nim patří i neskonalá únava, nepotřebuji nadměrně spát, ale strašně snadno se unavím i jen po krátké procházce, mám potřebu stále odpočívat, celkově se cítím zesláblá, výkonnost povážlivě klesla, teploty jsou pro tělo vyčerpávající... Mám již přes rok také stěhovavé bolesti různého charakteru a intenzity, nejprve byly v oblasti holení, teď jsou prakticky všude, i na břiše. Hledání příčiny se víceméně zastavilo na mrtvém bodě, jsem alespoň tedy pod dohledem imunologa, ale jinak si se mnou nikdo moc neví rady. A já také ne. Chtěla bych se tedy zeptat, jestli mononukleoza může skutečně nadělat takovou paseku, nebo jestli existuje ještě nějaké vyšetření kam bych mohla zajít? Nevím, jestli to má nějaký význam, ale již zhruba rok také o něco méně jím, ale nedokážu říct proč, prostě mi najednou stačí menší porce, nepřidávám si, ale že bych měla po jídle nějaké obtíže, to ne. Předem velmi děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vzácně může. Často se ale ve své ambulanci setkávám s pacienty, kteří mají vícero aktivních infekcí, nejen virových, ale i bakteriálních, zvláště pak těch, přenášených klíštaty. Potíže, které popisujete velmi často způsobuje borelioza, jež je běžnými testy obtížně diagnostikovatelná. Doporučuji vyhledat specialistu v daném oboru a pokusit se tuto možnost vyloučit. S pozdravem Dr. Roman Špaček, BCL clinic

MUDr. Roman Špaček
MUDr. Roman Špaček

Specializace: Lymská borelióza a chronická infekční onemocnění
Pracoviště: BCL clinic s.r.o., Luhačovice

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: