Doxybene

Dobry den, rada bych se vas zeptala, pred tydnem mi lekarka na zaklade rentgenu plic diagnostikovala pocinajici zapal plic a dala mi doxybene. Byla jsem tyden v posteli. Beru ho jiz sedmym dnem, kasel se mi utisil, nicmene stale pretrvava bolest na hrudi a zvysena teplota (do cca 37,3). Prijde vam to jako normalni prubeh nebo bych se mela obratit na lekare s prosbou o zmenu leku? Dekuji moc. Eva

Odpověď odborníka:

Bolest na hrudi i lehce zvýšená teplota nemusí být ani týden po léčbě antibiotiky při zápalu plic neobvyklé. Především bolesti na hrudi mohou přetrvávat i déle. Doporučuji hodně pít - min. 2,5 l denně, např. horké čaje - zlepšíte tak průnik antibiotika do tkání i očistu organismu. Doxybene je při zánětu plic vhodné antibiotikum - především u lehčích forem. Účinek antibiotika, i Doxybene, lze zvýšit některými léky na vykašlávání (např. s obsahem ambroxolu - Mucosolvan a podobně), vhodná jsou dechová cvičení. Efekt léčby by se měl ověřit vyšetřeními z krve (krevní obraz, sedimentace, parametr zánětu: CRP), v některých případech je třeba provést i kontrolní rentgen plic.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x