Drásoty pod patelou

Dobrý den, pane doktore. Navazuj na Vaši odpověď, kdy jste považoval za vhodné Vám zaslat výsledky MR k lepšímu vyhodnocení stavu mého kolene.Ještě jednou Vám popíši celou situaci znovu: Po operaci 8/2012 částečné ruptury LCA, kdy byl tento začištěn a jeho ztenčená část v koleni zůstala, mám od té doby neustálé problémy s operovaným kolenem. Veškeré statní měkké tkáně byly v pořádku,i chrupavky byly hladké. Po operaci jsem dostala Sudeckův syndrom, léčili jsme ho vápníkem a vitaminem D a rehabilitacemi. Když už se zdálo, že je KRBS II vyléčen a já se těšila na návrat do normálního aktivního a sportovního života, problémy neustávaly až se na MR zjistilo,že se mi udělaly drásoty na chrupavce pod patelou,v koleni mi strašně vrže,přeskakuje a pohyb není hladký,ale jde jakoby přes hrboly.Jde o velice bolestivý a pernamentní stav.Celý rok jsem užívala Chondrosulf 800,vloni v létě 2013 mi bylo aplikováno 5x Injekce Hyalganu, nyní v lednu 2014 pro neskutečné bolesti injekce Kortikoidu. Avšak nic se nezměnilo, trpím šílenými bolestmi, kdy nemohu ani chodit, ani si dřepnout nebo kleknout. Můj lékař změnil Chondrodulf na Flexove a k tomu mi předepsal Melovis 15mg. Flexove pro mne nemá absolutně žádný účinek, proto jsem si k němu přidala ještě zmíněný Chondrosulf 800. Mohu prosím užívat tyto tři léčiva dohromady? Chondrosulf 800 + Flexove + Melovis ? Mám obavy z posledního jmenovaného léčiva Melovis, když jsem si přečetla příbalový leták jak nebezpečné účinky má, moc se mi do něj nechce. Koleno však občas otéká a je občas horké. Jaká léčba by ještě pomohla ? Od operace chodím na neustálé rehabilitace, magnetoterapie, DD proudy. ale vůbec nic nepomáhá, je to až neuvěřitelné. Výsledek MR je: V dutině kloubní není patrno patologické zhmoždění tekutiny. Oba menisky jsou normálně konfigurovány, fyziologické signálové intenzity, ostrých obrysů. Oba zkřížené i kolaterální vazy jsou normálního průběhu, průsvitu i signálové intenzity, jen LCA ztenčen elongalizací při AS. Patela normálně konfigurovaná i uložená. Nález je na diskrétní nerovnost kontury kostní kloubní plošky na laterání fasetě pately s drobným subchondrálním okrskem alterované SI (kostní edém). Chrupavčitý kryt se zde jeví zachován. (dif.dg.změny při stp. drobné osteochondrální lézi, inkompletní náznak patela bipartita). Kloubní chrupavky mají hladké obrysy, přiměřenou tloušťku. Skelet je fyziologické signálové intenzity. Moc bych si přála tuto degeneraci vyléčit a zbavit se tak bolestí a moci se navrátit se svému aktivnímu i sportovnímu životu. Co byste mi pane doktore prosím poradil k vyléčení tohoto problému? Děkuji Lenka.

Odpověď odborníka:

Nález na magnetické rezonanci není nijak nápadný, ale potíže může vyvoláývat a není vyloučeno, že si může časem podle průběhu vyžádat artroskopický zásah, při kterém se můlže provést zarovnání zjištěných nerovností. S výkonem ortoped,ale jistě vzhledem k nevelkému nálezu nebude spěchat. Opakované injekce do kloubu jsou asi nutností, pokud bolest bude významná. Co se týče aplikace nitrokloubních léčiv bylo by na místě zkusit aplikaci vlastní krve, metoda PRP (ACP), kdy se do kloubu vpravuje plazma vlastní krve, která je upravena a má obohacený počet krevních destiček, které na chrupavku mají stimulační účinek. Metodu nehradí zdravotní pojišťovna. Rehabilitační posilování svalstva kolem kolene je na místě Na místě by bylo rovněž absolvování lázeňské léčby. Poraďte se v to směru s ortopedem. Medikaci do úst jen nárazově. Dostatek vápníku, vitamin D jak uvádíte Navíc se ještě poraďte s revmatologem, proveďte revmatologické vyšetření, odběr krve pro zjištění revmatické aktivity bude jistě užitečný. Případnou r. aktivitou se stav může zhoršovat. Podle všech zjištění další postup.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x