Dráždění k suchému kašli

Dobrý den, je mi 28 let a přibližně již 12 let kouřím asi 5 - 10 cigaret denně. Problém, se kterým se na Vás obracím se u mě objevil asi před 14-ti dny. Začal jsem pociťovat šimrání na průduškách (v horní části hrudníku uprostřed, asi tak 4 palce pod krční jamkou). Oblast ve které cítím šimrání se soustřeďuje pouze ve středové části hrudníku a podle obrázků na internetu bych řekl, že se nachází v místech, kde se hlavní dechová trubice rozbočuje do levé a pravé plíce. Nejprve mě toto šimrání vyloženě ke kašli nedráždilo a tak jsem se tomu pokoušel trochu pomoct a rozkašlal jsem se trochu sám. Jenže samotný kašel, jak se zdá, od šimrání jako takového neulevuje. Přestože zakašlu, šimrání přetrvává stále stejné – tedy ani horší ani lepší. Rovněž myslím stojí za zmíňku, že toto šimrání necítím soustavně – jsou chvíle, kdy je natolik intenzivní že nutí ke kašli zatímco jindy ho téměř nevnímám. Jinak žádné další příznaky nemoci na sobě nepozoruji – jsem bez teploty a nemám ani jiné příznaky nachlazení. Přibližně před týdnem jsem přestal s kouřením cigaret, nicméně v tomto směru necítím žádnou změnu. Před dvěma dny jsem začal užívat jitrocelový sirup a v tomto směru cítím jistou úlevu (šimrání sice není tolik intenzivní a já tudíž nemusím tolik kašlat nicméně četnost pocitu šimrání je stále stejná). Nicméně přesto mám pocit, že tím je jen zmírněn projev (šimrání) ale jeho příčina stále přetrvává (vzhledem k tomu, že charakter kašle je stále stejný a šimrání na průduškách rovněž stále přetrvává ve stejné oblasti a četnosti během dne). Jinak kašel je suchý a vyskytuje se pouze přes den (dle konzultace s mojí ženou, nevšimla si, že bych v noci během spánku nějak kašlal). Chtěl bych se zeptat, co by tento problém mohl být? Minulý rok mi zemřel děda na rakovinu plic. Rovněž bych měl zmínit, že poslední dobou mám trochu problém s pálením žáhy, ale na GER se mi to moc nezdá. Prosím o nějakou radu, co by to mohlo být a jaké další kroky byste doporučili. Děkuji Tom

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkují Vám za dotaz. Uvedené potíže můžou být v tomto období nejpravděpodobněji důsledkem lehčího respiračního infektu /i přesto, že horečku neudáváte, pokud máte silnou obranyschopnost, horečka nemusí být přítomna/. Důležité ovšem je, zda máte i jiné potíže /např. dušnost, tj. pocit nedostatku vzduchu, tlak na hrudi, píchání na hrudi/, to by diferenciální diagnostiku posouvalo i jiným směrem. Při GERD-u /gastroezofageálním refluxu, nemoci, při které se kyselý obsah žaludku vrací do jícnu a způsobuje tam dráždění/ může být rovněž přítomno pokašlávání. Na místě je klinické vyšetření – prvním krokem je vyšetření v první linii, tj. praktickým lékařem. Ten vyšetří dutinu ústní a „krk“ /podívá se na mandle, hltan/, provede poslech srdce a plic a rozhodne, jaký bude další postup. Může event. vyšetřit „z prstu“ /tj. z kapky krve z prstu/ - CRP /zánětlivý parametr,který bývá zvýšen při bakteriálním infektu, pokud je nízký, pravděpodobně se jedná o virový infekt, antibiotika se tudíž nepodávají/. Určitě bych si na Vašem místě koupila v lékárně antitusika- léky proti kašli – Sinecod nebo Ditustat. Další možností je terapeutický pokus - podat H2-blokátor, který je indikován při GERDu- např.omeprazol-Helicid. Diagnostiku bych dále vedla podle efektu uvedené léčby a výsledků vyšetření. Držím Vám palce, s pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: