Dráždění na průduškách

Dobrý den, chtěla bych se zeptat - již asi 3 týdny mívám takový dráždivý pocit na průduškách, jakoby dráždění ke kašli, ale přitom klasický kašel nemám, kašlu jen občas, téměř nic nevykašlávám, když už, tak trochu hlenu, který je větš.průhledný, občas s bílým kouskem. Je to jako suchý kašel, ale přitom kašel nějak výrazně nemám, spíš jde jen o to dráždění na průduškách... Někdy když sedím (ne zrovna rovně...), cítím takový jakoby tlak nebo pocit tlumeného dýchání... Jindy to zase pociťuji jako horký vzduch, který vydechuji, jindy jako klasické dráždění při nachlazení... Není to pořád, jen někdy, některé dny už od rána, jindy zase třeba jen odpoledne a večer. Někdy mě to donutí zakašlat, když se otočím, jakoby celým trupem nebo když se zakloním. Před Vánoci jsem to pociťovala také, ale jen trochu, potom jsem chodila pozdě spát, byla jsem unavená z nočního pečení cukroví apod., přidala se veliká bolest zad mezi lopatkami, jakoby brnění u levé lopatky a ten pocit na průduškách... Jsem nervák a všechno si moc beru, zvláště pokud jde o nemoci... Začala jsem mít strach, co by to mohlo být a bylo mi ještě hůře... Nakonec jsem si vzala prášek na uklidnění a ulevilo se mi. Pocit na průduškách však zcela nevymizel. Byla jsem u své OL, zaměřila se především na ta záda - mám tedy velmi zhoršenou skoliozu páteře... Když jsem ležela na břiše na lehátku, také mne poslouchala (dýchání), ale prý tam nic neslyšela... Napsala mi rehabilitace a cvičení, mám oslabené svalstvo kolem lopatek a pravděpodobně i zablokovanou část páteře. Na rehabilitace jsem objednaná až příští týden. Mívám bolesti zad jen někdy, větš.je to oblast hrudníku - lopatky, krční páteř, část mezi krkem a rameny... Někdy se s bolestí zad už vzbudím ráno, jindy jsem celý den OK, ale třeba později, po vaření oběda apod. začnou bolet... Je mi 33let, jsem na MD, mám 2.dítě (10měs.) a často jej teď nosím, proto také prý ta bolest zad... Mám veliký strach, aby mi nebylo nic vážnějšího, ten pocit na průduškách mě velmi znervózňuje... Celé své dětství jsem prožila v kuřáckém prostředí, matka je silná kuřačka... Také proto ten můj strach..... Sirupy na kašel nepomohly, pocit je stále stejný, kašel také, hlen také (pokud nějaký je). Párkrát (asi 4x) se mi stalo, že jsem v hlenu našla maličkaté tečky, takové naoranžovělé nebo růžové, ale bylo to pokaždé poté, co jsem měla k jídlu rajčata nebo něco podobného. Je možné, že se to v hlenu objeví? Že se jídlo dostane do plic? Trápí mne ten strach, nejsem schopná myslet na nic jiného než na to, co mi může být, potom myslím na své 2 děti a je to ještě horší... S tím souvisí i můj druhý dotaz - jakým způsobem posílit psychiku, aby byl člověk méně přecitlivělý? Mám toto po mé matce, jsme obě stejné, pro nás důležité věci a momenty velmi silně prožíváme (např.pro mne jsou takové momenty Štědrý den, Velikonoční koleda starší dcerky, zápis do 1.třídy ZŠ, vstup do 1.třídy ZŠ apod.). Vnímám to pozitivně, ale možná až příliš, vždy bývám nervózní a vše si pak velmi "beru". Má OL mi doporučila jógu a podobná cvičení... Co všechno je možné v tomto směru pro sebe udělat? Mám doma i léky na uklidnění, ale jen v případě nejnutnější nouze, beru to jen jako rezervu, když už opravdu nezabírá nic, čím bych se uklidnila... Vím, že stres se pak projevuje i na těle, nerada bych sama sebe takto zničila....... Je mi jasné, že ohledně průdušek by bylo nejlepší si dojít na plicní na RTG, ale to je právě to, z čeho mám tak veliký strach.... Naposledy jsem byla na RTG plic + spirometrii asi před 10lety, měla jsem také kašel, ale vše v pořádku. Mívám také pocit tlaku při polykání, ne vždy, jen někdy, je to jakoby sousto vázlo, byla jsem na vyšetření u lékaře, dělal mi sono břicha i krku, sondu ne, ale prý mi nic není a vše je psychosomatické (otec zemřel na rakovinu jícnu a žaludku). Pravda je, že tyto problémy začaly po jeho smrti... Poraďte mi, prosím, jak se zbavit takových strachů a jak se "dát dohromady"? Nemyslím si, že bych byla hysterická nebo přehnaně úzkostná, spíš jen pokud jde o nemoci, tak to vnímám asi až moc silně... Jinak si myslím, že jsem celkem normální spokojená mamča. :o) Děkuji za odpověď a omlouvám se za dlouhý dotaz...

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doporučoval bych znovu kontrolu a poslech u ošetřícího lékaře. Mohlo by se totiž jednat jak o chronické nachlazení, které může postupně přejít až v zápal plic, nebo i o dráždění díky vadnému držení těla. Do návštěvy lékaře doporučuji užívat ACC, který by měl suchý kašel zmírnit a více zvlhčit. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: