Dráždivý a dusivý kašel u astmatika

Dobrý den.Asi před necelým měsícem jsem se vyléčila z dlouhodobé nemoci nejdřív modezžení na monomukleozu která se prokázala že jsem ji měla v minulosti a pak mi na pohotovosti dala paní doktroka konečně nějaké léky Klacid.Poté obtíže přetrvávaly tak mi vzali znovu krev a našli chlamydiovou infekci bohužel nevím kde.pak už jsem byla zdravá.Mezitím nás objednali na alergologii tam mi paní doktorka dala nové dýchátko Seretide.. Beru ráno a večer jak řekla .Od ůterý tohoto týdne zase kašlu je takový dráždivý až dusivý kašel a kašlu i hleny ,teploty jsou do 38.rýmu mám taky..nechci být zase nemocná a ten kašel jde jinak slyšet není to přímo pískání nebo něco jiného občas mám i chrapot.Hlava mě taky trochu bolí.Myslíte že bych měla jít zase k doktorce?Léky beru zvýšila jsem si ventolin 2vstřiky za 4hodiny.Nebo je to jen chřipka?Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Štěpánko, dobře si pamatuji na Vaše potíže před měsícem, psaly jsme si. Seretide je výborný lék-kombinovaný preparát /obsahuje jak protizánětlivý lék, tak lék na rozšíření průdušek, který působí půl dne/. Podle uvedených potíží máte nyní nový -nejspíš virový infekt /např.chřipku/, pamatuji si, že naposled u Vás probíhala viróza podobně. Určitě je na místě navštívit paní doktorku, poslechne Vám dýchání a zváží, zda-li je nutné indikovat systémové kortikosteroidy-Prednison v tabletách a také další léčbu. Měla byste mít inhalátor /existují ultrazvukové-tišší,dražší,kompresorové-hlučnější,levnější/- který Vám pomůže zvládat virové infekce co nejlépe. Jako astmatička se s tím budete potýkat trvale. Inhalovat můžete jak čistou Vincentku, tak Ventolin či Ambrobene na odkašlání. JEDNOZNAČNĚ RADÍM NAVŠTÍVIT LÉKAŘE s cílem posouzení nutnosti podávání Prednisonu, event.Vám vyšetří CRP /C-reaktivní protein-který je zvýšený při bakteriální infekci, při virové je v normě/- podle toho zváží nutnost antibiotické léčby. Držte se. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: