Dráždivý kašel

Ráda bych se Vás zeptala, 14-ti letý syn trpí přes týden dráždivým kašlem a teče mu vodnatá rýma, v lékárně doporučili Stopex, 5. den - bohužel bez účinku. V noci téměř nekašle. Je unaven a spíše se to zhoršuje. Je alergik na plísně, psi atd., lék Xyzal nyní má brát pouze při potížích. Hraje aktivně hokej, prosím poraďte, jak máme postupovat a jaké byste nám doporučil léky nebo doplňky. Během zimního období se tento kašel neustále opakuje. Omezuje ho to ve hraní hokeje, je téměř denně na ledě. Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď odborníka:

5 dnů trvající kašel je u akutních onemocnění dýchacích cest běžný a neukazuje nutně na nějakou komplikaci. Volně prodejné léky (ale i ty na předpis) "proti kašli" mají bohužel často dosti omezený účinek. V léčbě je tedy obecně hlavní věcí odpočinek - a trpělivost. V případě Vašeho syna je ale vzhledem k tomu, že je i alergik, nutno uvážit, zda kašel není i projevem asthmatu ("vyprovokovaného" třeba jen při infekcích) a zvážit vhodnost užití léků (inhalačních) zaměřených na tento problém (i třeba jen přechodně). Tuto rozvahu by měl provést alergolog-imunolog a s ním by (na základě výsledků imunolog. vyšetření) měla být konsultována i účelnost případných imunitu podporujících léků či potravinových doplňků. Doporučuji tedy kontrolu u synova praktického lékaře, při které si promluvte i o (kontrolním) alergo-imunologickém vyšetření.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: