Dráždivý kašel - odstranění nosní mandle

Dobrý den, dcera 3,5 roku trpí často 3-4 týdenními dráždivými nočními kašli, které se objevují v souvislosti s prodělanou rýmou. Od malička rýmy zásadně "zadní" s min. výtokem z nosu. Jarní stěry v nosu a krku nic nepotvrdili, na poslech bez problému. V listopadu plánované odstranění nosní mandle (velikost 1-2), huhňá, dýchá pusou, kromě rýmy netrpí na jiná vážnější virová onemocnění, jen zřídka teploty. V současnosti pylové alergeny nepotvrzeny. Další krevní testy na alergologii s výsledky budou do měsíce. Již 2 rokem na Aerius. Zlepšení pozoruji z toho pohledu, že při rýmě se jí snadněji "vysmrkává" (s nějakým výsledkem) než tomu bylo dříve. V současnosti ještě bere nosní kapky Nasonex. Po bezúčinných aplikacích tussinových kapek nám naše pani dětská doktorka napsala pleumolysin. Nicméně ani tyto kapky nepomáhají, dcera stále trpí dráždivým suchým kašlem v době spánku (i přes zvýšenou polohu postele). Přes den ani nezakašle, rýma subjektivně velmi slabá, tak 3-4x za den se krásně vysmrká (což umí opravdu velmi dobře), pak nos čistý, ale jak zalehne tak kašle a kašle po celou dobu spaní. (jak v poledne, tak v noci). Jaká je šance na zlepšení kašle v případě prodělané adenotomie? Jsou jiné možnosti jak jí pomoct? (Zatím s kašlem v rámci možností poměrně dobře dokáže "spát"). Velmi děkuji za případné informace.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer,paní Veroniko, podle uváděných údajů se domnívám,že adenotomie by Vaší dceři pomohla. Zvětšená nosní mandle je zdrojem infekce a jednou z příčin opakujících se rhinosinusitid. Zdůrazňuji slovo rhinosinusitida,protože nos a vedlejší dutiny nosní jsou nedělitelná jednotka. Právě přetrvávání infekce ve vedlejších nosních dutinách vede k hromadění sekretu v nosohltanu a k zatékání do dalších etáží dýchacích cest.Hromadění sekretu je výraznější při poloze vleže,a proto je I kašel častější při polože vleže,tedy v noci. Samozřejmě hlen dále dráždí a infikuje lymfatickou tkáň nosní mandle a dochází k uzavřenému kruhu recidivujících infektů. Právě odstraněním nosní mandle se často podaří tento začarovaný kruh "rozseknout".

MUDr. Ludmila Marie Lahodová
MUDr. Ludmila Marie Lahodová

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Soukromá ORL ordinace, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: