Dráždivý tračník

  • Dotaz od: Jitka Pilatova
  • Publikováno: 28.6.2016
  • uLékaře.cz

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli u dráždivého tračníku mohou být křečovitě bolesti v obou podzebrich, více vlevo a celého břicha, i na pohmat, a zároveň i velmi, ale opravdu velmi objemne stolice , svetle, s nesteavenymi zbytky,plná misa, snad kiligramove, i 3x denně, stále zvedly žaludek, nechutenství, tyto problémy a stolice a bolesti břicha i v nočních hodinách, budi mne to že spánku. Podotýkám, že před pěti lety mi byla na základě toho, že jsem měla zvýšené asca protilátky a kalprotektin 175, zvýšený, udělaná kolonoskopie a Mr enterogeafue tenkého střeva, vše negativní, tudíž diagnostikován dráždivý tračník, ale to jsem mívala ty stolice nw takto objemne, spíše ridke, vodovejsi. Poté se to trošku zmírnilo a teď tak půl roku, se můj stav stále horší , už jsem i zhubla 7 kg, s tím, že testy na celiakii z krve negativní, jen bylo geneticky zjištění zvýšené riziko, ale protilátky z krve ok a krevní test v březnu, krevní obraz atd. V pořádku, podle doktora gastroenterologa Benešov ke kterému chodim jen mi tam prý už několik let habrzje mikrocyty v krevním obraze a zároveň stále zvýšený kalprotektin, ale prý ne tolik, aby se něco dělo. Naposledy jsem u něj byla před měsícem a bylo mi řečeno, že se mám naučit s tím žít, že je to opravdu dráždivý tračník. Nicméně vzhledem k tomu, že se mě potíže stupňují, bolestná v noci nespim, něm vůbec chuť k jídlu a snad stále objemnejsi stolici, jsem si došla k obvodní doktorce a ra mne dá se říct vypoklonkovala, jen mi napsala Duspatalin retard, který mi nepomáhají, a když jsem se jí zeptala, hestki by to nemohla být slinivka, že které mám opravdu strach, tak mi řekla, že na to by zcela jistě můj gastroenterolog přišel . Už nevím, jzdy jam, mám malé skoro dvouricni dítě a nezvkafsm se díky mým problémům starat bez pomoci rodičů, když je mi furt blbě a slabo. Míč děkuji a omlouvám se ta obsáhlou otázku. Jitka

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Teoreticky by se mohlo ještě jednat o autoimunitní pankreatitidu ale je to velmi vzácné, bývá vyší Ig G4 a ve stolici je snížená elastasa pokud bude všev normě pak je onemocnění slinivky skutečně nepravděpodobné z mediakc ena dr. tračník lze ještě zkusit např magistrilter vyráběné směsi s codeinem a nebo cholestyramin.

MUDr. Karel Dvorník
MUDr. Karel Dvorník

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Doradus s.r.o., soukromá interní a gastroenterologická ambulance s endoskopií, Jihlava

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Pět věcí signalizujících infekci v ráně
Články: Pět věcí signalizujících infekci v ráně
Tuto otázku si klade mnoho...
Orgasmus u ženy
Články: Orgasmus u ženy
Příčin, které způsobují, že...
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: