Dráždivý tračník

Je mi 20 let 76kg, 187 cm mám cca 2 roky bolesti břicha na leve straně v miste tlustého střeva. Někdy mám tupou bolest v podbřišku a někdy pod levym žebrem. Nekdy v cele leve části. Prošel jsem základní vyšetření krev, moč, gastroskopie, ledviny, ultrazvuk. Vse v pořádku. Občas mám silnější bolesti, příčinou je nejspíš stres a strava. Jinak tyto bolesti tupé nejsou nějak velke, ale je mi to neprijemne a nevím co mi je. Částo mam s těmito bolesti uzkostlive stavy, nemohu se soustředit, myslím negativne, myslím na to co mi je. Už když rano vstanu cítím lehký tlak v břiše bud nahoře nebo dole a trvá celý den, ve šťastný náladě zapomínám na to a nevnimam to, nebo ve společnosti přátel, přítelkyně.. ale ten diskomfort tam je. Někdy mám opravdu velke nadýmání. Stolice se často měni někdy je 1x ale i 3x za den. A jsou dny kdy je jednou za dva dni. Tvar bud celistva a kouskovitá (ted už malo). Ale i po odchodu objemne stolice mam nutkani na stolici jaky kdbych nebyl vyprazdeny kvuli tlaku v podbřišku. Nekdy je stolice pokryta vrstvou hlenu. Za tu dobu jsem zkoušel ruzne upravovat stravu. Vyhýbám se lepku. Průjmy nemam. Sportuji 2-5x týdne. Nekouřím a alkohol vyjimecne, trochu vina nebo piva. Prožil jsem stresova obdobi už na střední, byl jsem citlivější a vse si moc bral. Ted už je to lepší snažím se vyhybat stresu, snažím se myslet pozitivne a celkove pracuji na sobe po psychické strance, strava, sportovní výkony. Chci se zeptat jestli dal navštěvovat doktorku( ktera si myslí že mi nic není a je to psychicke ).., nebo se nechat objednat na kolonoskopii? co jsem koukal na problémy ostatních tak me nápada ten drazdivy tracnik ale opravdu nevím. Tyto problémy mi dost zneprijemnuji život. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Ondřeji,
váš velmi dobrý popis obtíží opravdu vypadá jako dráždivý tračník. Pokud nemáte v rodině pozitivní anamnézu ohledně rakoviny tlustého střeva, popř. pokud jste nezhubl a nemáte krev ve stolici, s kolonoskopickým vyšetřením bych prozatím vyčkal. Dráždivý tračník je z hlediska ohrožení člověka benigní diagnoza, ovšem dokáže velice znepříjemnit život. Někdy lze dosáhnout velmi dobrých výsledků farmakologickou léčbou (např. Prosulpin- neděste se skupiny, kam tento lék patří, při diagnoze dráždivého tračníku je to lék první volby) v kombinaci s psychoterapií. Vaši léčbu může vést praktický lékař popř. vás odeslat ke gastroenterologovi.
S pozdravem

MUDr. Jiří Martinů
MUDr. Jiří Martinů

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: