Drobná cysta na vaječníku

Prosím o odpověď z toho důvodu, že nevím jaké alternativě mám dát přednost. V r. 2012 zjištěna drobná cysta na L.ovar. 1 cm V r.2013 velikost 20mm.Po vyšetření několikrát ostrá , pichlavá bolest v l. podbřišku. V r. 2014 vel. 20 mm. Výrazná bolest není. Jen někdy velmi jemná tupá. Jinak většinově bez výrazných potíží. Lékařkou doporučena na laparosk. operaci.(Právě pro to občasné jemné pobolívání) Krev vyšetřena na CA125 s výsledkem 7,90. Všechny ostatní vyšetření, které jsem preventivně prodělala v pořádku včetně cholesterolu , srdce apod. Pravidelně několikrát týdně aerobně cvičím, 7 km na orbitreku, bez problému a většího zadýchání. Chci tím říci, že se cítím naprosto zdravá, neberu žádné léky, psychika dobrá. Vzhledem k tomu, že je mi 65 let beru activelle , asi proto necítím absutně žádné příznaky přechodu. Lékařka taky řekla, že mám zřejmě ještě mírně fukční levý vaječník. Taky proto prý nemám návaly. Proto jsem byla překvapená, když mi v nemocnici řekli, spíše oznámili bez jiných návrhů, že mi vezmou levý vaječník celý a pro jistotu ( s mým souhlasem) i pravý. Proč. Obávám se, že pokud vše bez přemýšlení odsouhlasím upadnu ihned do pekla přechodu se vším všudy co k tomu patří. Nálady, osteop., vysychání sliznic, přece neznamená, že když mám svůj fertilní věk za sebou už nepotřebuji k ničemu výše zmíněné orgány. Preventivně přece všechno odstranit.?.. a to zatím nepadla naštěstí řeč o děloze. V nemocnici na UZ psáno: Děl. v AVF......na přední stěně intramur. myom o prům.20mm, na lev.ovar.drobná anechog. cystička o prům. 24 mm, pravá adn.bpn, DP bez volé tek. REZ-drobná cystička lev. ovar. Na operaci jsem už zapsána a bojím se, že neznám nebo nemám jiné možnosti? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, podle dostupných vyšetření máte velmi drobnou cystu na levém vaječníku, z dosavadních vyšetření se není třeba obávat nějakého závažného nálezu; pokud přistoupíte na operaci, lékaři Vám opravdu doporučí odstranění vaječníků a to z důvodu prventivního, užíváte Activelle, žádné změny v souvislosti s klimakteriem byste neměla zaznamenat. Ohledně dělohy je to na zvážení, máte drobný myom, ale ten Vám nepůsobí žádné potíže, asi není v současnou chvíli potřeba dělohu odstranit.

MUDr. Renata Kavanová
MUDr. Renata Kavanová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: soukromá praxe My.Gyn, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: