Drobná varikokéla

Dobrý den, mám dotaz. Můj přítel byl před týdnem na urologii a zjistili mu mírnou varikokélu. Je to kluk, který rád sportuje a hlavne mu je teprve 17let. Četla jsem mnoho článku o tom a prý to jde jenom operativně odstranit. Na to žádný prášky neexistují? Myslím takový prášky, který by tu varikokélu rozpustily. Urolog řekl, že je to drobný..takže na operaci nejde. Zajímalo by mě,když je to drobné, zda to samo odejde nebo na tu operaci jednou bude opravdu muset jít? Doufám, že když to takhle drobné zůstane, tak bude moci být plodný? A ještě by mě prosím zajímalo, jak se mohla vytvořit, když v jeho rodině ji nikdo nejspíš nemá a problémy s plodností taky ne. Nemůže třeba varikokéla vzniknou z taháni těžkých věcí? Moc děkuji za odpovědi:)

Odpověď odborníka:

Dědičnost není tak úplně rozhodující. Jedná se o píznaky rozšíření žil s mírným městnáním krve. Kromě operace, která jak bylo vyšetřením stanoveno zatím není. Mast jistě nepomůže. Vhodné nostt při namahavějších činnostech suspenzor pro šourek, abychom šourek neztlačovali, ale suspensorem pozvedli. Stav by se tak mohl mírně zlepšit. Jinak kontroly u urologa. Plodnost můžů s varikokelou není tak ohrožena jak máte na mysli. Také je třeba vědět zda se jedná o jednostrannou nebo oboustrannou varikokelu. Jednostranně je nebezpečí již zcela minimální.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: